sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Zöldebb?

A Wiggle San Francisco egyik legnépszerűbb kerékpáros útvonala. Jelentőségét az adja, hogy az amúgy dimbes-dombos környéken itt a leglankásabbak az emelkedők, így érthető, miért erre teker szívesen mindenki, ha teheti.

The Wiggle

A helyi rendőrség egy új akció keretében többek között ezen az útvonalon kezdte el vegzálni a bicikliseket, akik nem álltak meg a stop tábláknál vagy a pirosnál, bőkezűen osztogatva a büntetéseket. A kerékpáros társadalom nem örült ennek túlságosan, ezért demonstrációt szerveztek: nagy csoportokban biciklizve betartották a törvényt, megálltak minden egyes táblánál, és kivárták a sorukat. Nyilván óriási dugó lett belőle.

Tanulmányok vizsgálták a kérdést, sőt, néhány amerikai államban, például Idahoban, lehet is kerékpárral átmenni a piroson, vagy megállás nélkül átgurulni a stop tábláknál. Kerékpáron ülve ugyanis sokkal nagyobb energiabefektetéssel jár teljesen megállni, majd elindulni. Illetve a magasabban ülő biciklis könnyebben átlátja a forgalmat, mikor veszélytelen áthaladni egy kereszteződésen.

Ami figyelemreméltó viszont, hogy amikor az erről szóló hír kikerült Facebookra, a kommentek akár a Kerékagy blogról is jöhettek volna. Szinte süt a gyűlölet az autósokból: a leggyakoribb hozzászólás az üssük el őket. Az összes visszatérő érv és indok, ami a magyar hozzászólásokban megtalálható, itt is visszaköszön. Például hogy a biciklisek ingyen használják az utat, és hogy nekik is KRESZ-vizsgát kellene tenniük, legyen kötelező a sisak és a biztosítás, és úgy általában köcsög hippik, akik a törvények felett állónak tartják magukat.

Screen Shot 2015-07-31 at 16.04.11

Az igazi szerintem az lenne, ha ezek a biciklisek inkább autóba ülnének. Na akkor lenne valóban dugó.