sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Törésgyógyulás

Háh, itthon van tesó Ortopédia tankönyve (szerk. Szendrői Miklós). Ez történik:

  1. Haematoma/gyulladásos fázis. A törési felszínek között a sérült hosszanti lefutású endostealis, illetve a periosteum ereiből származó vérből haematoma alakul ki.
  2. Subperiostealis, endostealis sejt proliferáció stádiuma. A haematomában idegrostok, neuropeptidek jelennek meg. A preiosteum és endosteum felszínén lévő sejtek proliferálnak és különféle mediátorok (cytokinek, neuropeptidek) hatásra csontképző, illetve -bontó sejtek prekurzoraivá válnak. Intercellularis matrixot képeznek, amely főleg kötőszöveti jellegű, de éretlen procszövetet is tartalmazhat. Ez a matrix körbeveszi a törtvégeket, csontfragmentumokat.
  3. A callus kialakulásának fázisa. A prekurzor sejtekből osteoblastok, osteoclastok éa porcsejtek alakulnak ki, melyek részvételével endesmalis, illetve enchondralis ossificatióval éretlen fonatos csontszövet jön létre, ami kalciumsókkal itatódik át. Ez a fonatos csontszövet már rögzíti a törtvégeket, röntgenárnyékot is ad.
  4. Konszolidáció fázisa. A fonatos csontszövet az osteoblastok aktív közreműködésével érett csontszövetté alakul át.
  5. Remodelláció fázisa. A callus rendszerint orsószerűen megvastagítja a törtvégek közötti területet és elzárja az intramedullaris teret is. A callus gyermekkorban rendszerint tömeges, illetve ha a törtvégek közötti rés nagy és a dislocatio jelentős, valamint ha a stabilizáció nem kielégítő és mikromozgás marad vissza (gipszelés). A callus remodellációja korán elkezdődik és változó ideig (esetenként évekig) eltarthat. Eközben a csontszerkezet az erővonalaknak megfelelően változik (Wolf-féle törvény) és a mechanikailag feleslegessé váló callusorsó lebontódik, és ismét kialakul az intramedullaris tér. A szövetazonos gyógyulás miatt a törés helye később akár el is tűnhet (főleg gyermekkorban).