sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Stuttgart — Esslingen

Nem áprilisi tréfa, tényleg voltam Stuttgartban. Az alábbi exkluzív képen I. “Szakállas” Eberhardtnak, Württemberg hercegének lovasszobrával pózolok a stuttgarti várban a szombati érkezésemkor.

Eberhardt & I

Stuttgart első számú nevezetessége az autógyártás, itt székel a Mercedes (Daimler AG) és a Prosche is. Annyira erre épül az egész város, hogy a vasútállomás tornyán egy éjszaka világító Mercedes jel díszeleg, meg persze az utcák is tele vannak mercikkel. Mint ipari központot, a második világháború alatt alaposan szétbombázták, így a régi épületekből nem sok maradt meg, de áll még azért a régi vár és az új kastély.

Neues Schloss Panorama

Az újabb épületek inkább a szocreál stílusra emlékeztetnek sajnos, mint például Baden-Württemberg tartomány parlamentje. Aztán érdemes még megemlíteni, hogy a város jelenleg erősen fel van túrva a Stuttgart 21 projekt keretében, ami egy vasútfejlesztési program sok új vonallal és alagúttal, és ami már-már a mi négyes metrónkra emlékeztet a terveket messze túlhaladó költségeivel.

Tesó kórháza Esslignenben van, ami Stuttgarttól 14 kilométerre található, és legjobban Budához lehet hasonlítani szerintem, dimbes-dombos kertes családi házas agglomeráció. A kórház nagyon pöpec, az épületek újak vagy felújítottak, az a pár lézengő dolgozó pedig meglehetősen nyugodtnak és kisimultnak tűnt. Persze a húsvét miatt az egész hétvégére elmondható, hogy a fű se nőtt, de ettől függetlenül is érezhető volt a másabb légkör.

Das Qualitätskrankenhaus

Vasárnap bóklásztunk Esslignenben. Igazából egy nagyon cuki bajor kisváros, amit legjobban talán a kilátás a várából szemléltet. Itt sokkal több megmaradt épület van, mint például a régi városháza. A vár is elég menő, szép kilátással, és rengeteg hegyre fel vezető lépcsővel. A képeken azért látható, hogy a nap nem nagyon sütött, sőt reggel még némi hó is is szállingózott.

Katharinenstaffel és tesó

Meg még az is volt, hogy találkoztunk egy vacsora erejéig Nicole-lal és Stefannal, akik a nagyszülőket mentek az ünnepekre meglátogatni Stuttgart másik oldalára, és hazafele beugrottak Esslingenbe, de erről nincs kép.