sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

CV Dazzle

Úgy kezdődött, hogy beszóltam az [origo]-nak a kamuflázs szóért. Kiderült, lesre futás volt, mert ez egy létező kifejezés a magyarban is. A példaként kapott linkben szürreális mintázatú hajók voltak.

USS Charles S. Perry, 1944 (Wikipedia)

A technikát úgy hívják, hogy dazzle camouflage, és az első világháború alatt találták ki. Elsőre nagy butaságnak tűnik, hiszen a tereptarka ruhákból kiindulva logikusabb lenne a hajókat is inkább elrejteni.

A csiricsáré minták ugyan nem rejtik el a hajót, viszont megnehezítik annak a meghatározását, hogy pontosan milyen típusú, mekkora, merre megy, és milyen gyors. Néhány esetben azt is nehéz megmondani, melyik is a hajó eleje.

Ráadásul az akkoriban használt távolságmérő berendezések úgy működtek, hogy a kezelőnek két képdarabot kellett egymáshoz illesztenie, így adta ki a berendezés a távolságot. Az össze-vissza minták azobban roppant nehézzé tették az illesztést. Az angolok annyira komolyan vették az álcázófestést, hogy a tervek legtöbbjét a Royal Academy of Arts női művészei készítették. Az eredmény hatékonysága ugyan kérdéses, de ha más nem, a zebracsíkos hajók feldobták a legénységet.

Mindezt egy new yorki egyetemista, Adam Harvey, arra használta fel, hogy CV Dazzle néven arcfelismerő kamerákat megtévesztő sminkeket és hajformákat tervezzen a szakdolgozata keretében:

(kép: Adam Harvey)

Érdemes emlékezni, ha a Nagy testvér átvenné a hatalmat.