sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Linkekről

Merras/Jun írt egy roppant érdekes cikket olyan hackekről, amikor a támadók a WordPress kódba helyeznek el nemkívánt linkgyűjteményt, nem mellesleg kinyírva ezzel az oldal keresőkben elért helyezését.

Azért éri meg kéretlenül betenni linkeket egy weboldalba, mert a Google például úgy működik, hogy minél többen linkelnek egy oldalra, annál előrébb kerül a találati listában. A logika emögött az, hogy ha sokan irányítanak egy adott oldalra, az valószínűleg releváns információt tartalmaz. Nyilván nem ennyire egyszerű az algoritmus, számít például, hogy az az oldal, amire a link kikerül, maga mennyire rangos, stb., viszont innentől ez egy szakma, amibe nem szeretnék belekontárkodni.

A legalapvetőbb linkbeszúrás kommentben érkezik. Jómagam is sokat harcoltam a robotok által beküldött néha többszáz linket is tartalmazó kommentek ellen. Szerencsére erre a problémára már született egy kiváló megoldás, az Akismet, ami már jó ideje az alap WordPress telepítés része, és gyakorlatilag kötelező használni.

Ennél szofisztikáltabb megoldás, amikor a WordPress kódjába, például a láblécet generáló PHP fileba, helyeznek el amúgy láthatatlan linkeket. Ehhez elég egy rosszul beállított szerver, egy ellenőrizetlen plugin vagy egy csaló template-site. Pont ezért roppant fontos, hogy megbízható forrásból érkezzenek ezek a kiegészítések, illetve hogy a pluginek és maga a WordPress keretrendszer is rendszeresen legyen frissítve.

Súlyosabb esetben úgy tudnak hatalmas mennyiségű tartalmat beilleszteni keresőmarketing szempontból releváns helyre, hogy az még a mögöttes kód átnézésekor is rejtve marad az oldal tulajdonosa előtt. Ez utóbbi módszer ellen készített TLoF most egy egyszerű scriptet, ami végignézi a WP könyvtár filejait, és checksum adatot generál belőlük. Ilyen módon a legapróbb változás is nyomon követhető, és a támadások kiszűrhetőek.

A script a Tutorial.hu oldalról tölthető le. Ezzel kapcsolatban kicsit büszke is vagyok magamra, mert én is hozzájárultam a munkához: találtam bugot a PHP kódban.