sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

BKV

Suliba menet előtt a Blahán vásároltam diákbérletet. Nem kellett messzire mennem, már az Astoriánál megbüntettek, ahogy kiszálltam a metróból.

A levelezős diákhoz ugyanis a BKV-nál nem jár kedvezmény. Persze ezt tudtam én is, viszont itt legalább előny, hogy tíz évvel fiatalabbnak nézek ki a koromnál, és amúgy is maximum a matricát nézi meg még a legvérmesebb ellenőr is.

Lehet mondani, hogy ez esetben is én voltam a hülye, mert levettem a fülest, és megálltam, hogy na mit akar még, ahelyett, hogy továbbmentem volna, mint általában szokták csinálni. Nyilván nem volt elég neki a matrica tüzetes átvizsgálása, rögtön kiszúrta, hogy levelezős a diákom, és elkezdett előadást tartani közgyűlési határozatokról.

Én egy darabig megpróbáltam előadni, hogy nem tudtam, és nézze meg, meg se száradt a pecsét tintája a nyavalyás bérleten, de olyan kéjjel sorolta a büntetési opciókat és tételeket, hogy láttam, ez egy igazi vérpistikéje a fajtájának.

Nagyon hajtotta, hogy a legegyszerűbb, ha most adok helyszíni hatezret. Persze, egyrészt ennyi készpénzzel mászkálok, meg sokkal előrébb visz, mert ettől még érvényesebb nem lesz a bérletem. Maradtunk a bemutatásban, szóval mehetek beváltani a diákbérletem drágábbra, amit amúgy szintén csak a valamilyen főpénztárban lehet.

A büntetés amúgy teljesen helyénvaló, hiszen valóban jogtalanul használtam a kedvezményt. Csak épp nem hiszem, hogy pont én lennék a BKV legnagyobb kiszipolyozója, hiszen a közvetlen környezetemben vannak, akik konkrétan hencegnek azzal, hogy ők évek óta folyamatosan bliccelnek. A szüleim becsületesnek neveltek, és valami azért rám ragadt, úgyhogy nekem ez nem menne, azért maradtam végül ennél a van is bérletem meg nincs is opciónál. Kifogásnak ez is gyenge, de a kis lelkemet azért hadd bántsa.

Az is teljesen rendben van, hogy a levelezős diákhoz nem jár diákkedvezmény. Elvégre havi 2-4 alkalommal kell csak elviekben használni a helyi közlekedést, akkor miért kapjon valaki egész hónapra árcsökkentést. A levelezős amúgy is azért az, mert munka mellett tanul, tehát van saját bevétele, vegyen dolgozóbérletet.

Cserébe azért szeretném, ha a törvény szigora ugyanekkora lelkesedéssel csapna le akkor mindenkire. Például a négyeshatoson a nénik még soha nem büntettek meg senkit, pedig többször láttam már, amikor jegy nélkül utazókat találtak, de azok valahogy mindig kibeszélték magukat.

Mindegy, végül ez is csak megerősít abbéli elhatározásomban, hogy valahogyan át kell térnem a biciklire, ha kell az ősrégi otthoni mountain bike-ra, bár az cseppet sem menő, viszont akkor bekaphatja a BKV, a BKK, a Fővárosi Közgyűlés meg az összes ellenőr is.