sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Scott Pilgrim vs. The World

A bemutató(k) után ez volt az egyik legjobban várt filmem, és valóban korán jött a karácsony idén.

Még el sem kezdődött, már felépíti a hangulatot a 8-bites Universal logo és zene. Nem vagyok egy retro videojáték fan, de ilyen kaliberű nagyszerűség mellett nehéz elmenni…

spvw-ramona

A sztori tekintetében a klasszikus videojáték-elv érvényesül: 7 ellenfelet kell legyőzni, és a végén ott a királylány. Jelen esetben a főhősnek az új barátnő hét gonosz exét kell legyakni a sikerhez. Innen mondjuk előre megmondható lenne, mi fog történni, viszont – spoilermentesen – mégsem lesz ennyire fordulat nélküli a “játékmenet”. (Érdemes figyelni a mindenütt felbukkanó X-eket, amelyek már akkor megjelennek, amikor még semmiről sem tudunk.)

spvw-telno

Ti láttatok már ilyen filmes telefonszámot, hogy nincs benne 555?

A videojáték-elemek mellett (a legyőzött rosszfiúk pénzzé oszlanak, pontszámok repkednek és időnként még életerő-jelző csíkok is felbukkannak) sok effekt a képregényekből köszön vissza. Leginkább feltűnő a hangok vizuális megjelenítése feliratként, de például a visszatekintő részek is képregény panelekként pörögnek. A Scott Pligrim ugyanis eredetileg egy hat füzetből álló képregény-sorozat, nem elhanyagolható manga utánérzéssel. A film után azonnal akarni fogod persze.

spvw-comic

Platformer (ugrálós ügyességi à la Super Mario) vagy verekedős (Mortal Kombat) játékok kedvelőinek és egyéb kockafajtáknak ennyi után már kötelező anyag. Emellett mi tesóval sírva röhögtünk egy-két beszóláson vagy vizuális poénon. (Annyira, hogy szüneteltetni kellett a nézést.) Ramona amolyan fanservice jellegűen szép (és lila haja van!), de ha valaki ázsiai lányokat szeretne látni, az is meg van oldva. Barátnővel megnézni csak akkor érdemes, ha a hölgy nem vágna falhoz egy Nintendót mondjuk.

Lehet, egyszer majd nálunk is bemutatják a mozik…