sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

bársonyos reformok

Csak kicsit szembemenve az árral, mondjuk úgy srevizavé, apróbb változásokat foganatosítottam a weboldalon.

Leglátványosabb ugye a kis social networking ikonok megjelenése a címsorban. Gondoltam azt a böszme nagy helyet ki kellene tölteni valamivel. Valamint amúgy is szerettem volna linkeket a twitteremhez, facebookomhoz, last.fmemhez. Eddig nem nagyon emlegettem a technoratit, de oda is regisztráltam már jó ideje. Kár hogy az ismeretségi körömben kevesen használják.

A del.icio.us accountomat nemigen használtam eddig, csak szórványosan. Viszont kezdek ráébredni, mennyire hasznos, főleg hogy sokszor idegen (iskolai) gépekre kell szorítkoznom. A blogba később postolandó források tárolására is kiváló.

A legnagyobb változás pedig a flickr. Ugye volt arról szó, hogy miért nincs galéria. Nos azért, mert a StartLogictól kapott kőkori 1.5-ös verziójú Gallery nekem nagyon nem jött be. Elárasztották például a gyógyszer- és szexspamek. A flickr pedig industry standard, és gyönyörűen integrálható a WordPressbe.

A gond csak az, hogyan mozgassam át a temérdek képet oda. Nos, létezik egy plugin, ami a Gallery2 telepítésből átemeli a képeket flickrbe. Egyetlen bibi a dologban, hogy ez 1.x-el természetesen nem működik. Nosza feltettem hát egy újabbat, ami azért nem zajlott ilyen egyszerűen.

Egy telepítés néhány ezer fálj, amit felftpzni közel lehetetlen. Megszakad, kezdi előről, megszakad, szolid hajtépés. Aztán fel lehet tölteni a teljes tömörített galériát, és az adminisztrációs webfelületen kibontatni, ami szintén csak sokadjára sikerült. Végül rettentő sokat szívtam az engedélyekkel is, mire kiderült, hogy alapból rosszul lesznek beállítva, és ezen hasal el a telepítő script. Long story short, kisebb-nagyobb szünetekkel majd’ az egész héten ezzel szenvedtem. (Ez a bekezdés még mindig nem igazán írja le azt az orbitális kínlódást, amibe ez nekem került…)

Tehát most van egy ideiglenes Gallery2-m, amibe előbb átemelve az eredetiből a képeket exportálni tudom flickrbe. Ennek tesztje volt a tokiói utamon készült pár kép áthelyezése. Sajnos nem pro accountok esetén feltöltési limit is van, amit villámgyorsan el lehet érni. Majd szépen lassan igyekszem átrakni flickrbe is az összes régi képet, kulcsszó a türelem. Vagy valaki megajándékozhat egy pro accounttal némi reklámért cserébe. Volt már rá példa a világtörténelemben, de nincsenek illúzióim.

Aki most találkozik először a képekkel, kis caveat: nem vagyok profi, fél- sőt negyedprofi sem. A képek tehát sokszor rosszul komponáltak, rossz az expozíció, fehér az ég, lens flare, stb. Ha valaki szépet akar látni, nézegesse inkább Adri képeit. Csak azért mondom, mert mostanában mindenki nagyon komolyan fényképez.

Természetesen minden kép cc by-nc-sa.

Az ikonok a Gorvan.com hasonlóan szabadon használható szettjéből vannak.

Aki pedig vállalja, hogy leteker az oldal aljáig – és nem mellesleg elolvasta a bejegyzést egészen végig – kis meglepetésben is részesül a FlickrRSS jóvoltából.