sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Diplomacy 101

Taro Aso ex-külügyminiszter, aki amúgy is egy érdekes figura, most a kínaiaknak szólt be. Illetve kijelentette, hogy a japán gazdáknak hálásnak kellene lenniük a gyoza-botrány miatt (állítólag kínai import-gyoza (餃子) mérgezett meg japánokat), ugyanis ettől csak nőni fog a drága ámde biztonságos, tiszta és finom japán termékek forgalma.

“I’ve been saying that Japanese agricultural products are expensive but taste good and are clean and safe,” Aso said. “To be blunt, the agricultural cooperatives should thank China. Great value has been added (to Japanese products).”

The comment comes at a time when a food poisoning scare over insecticide-tainted “gyoza” dumplings imported from China is spreading in Japan.

(Aso ‘thanks’ China for food scare)

Ok, már nem külügyminiszter, de akkor is roppant diplomatikus, nem? Amúgy érdemes megjegyezni, hogy ez a biztonság dolog Japánban nagyon fontos. A japánok nem a lejáratot nézik meg a kajákon, hanem hogy honnan származik. Sokan például abszolúte nem esznek semmilyen húst, amit az USÁból importáltak. Az 安全第一 (safety first) országa.