sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

There's something in the air

Volt MacWorldön ugyebár szokásos Keynote, ahol az Apple bejelentett pár újdonságot. Na ehhez képest sokan fanyalognak, amit őszintén szólva én nem igazán értek.

Dióhéjban: az iPhonehoz és az iPod Touchhoz jött új szoftverfrissítés, ami az utóbbiba még több netes alkalmazást pakol. A Mail szerintem az igazán ütős, de mivel nincs Touchom… Ami viszont elég gonosz az Apple részéről, hogy ezen utóbbi frissítést nem ingyen, hanem 20 dollárárt adják csak oda. Természetesen az újonnan vásárolt Touchok már az új, okosabb szoftverrel jönnek.

A nem túl népszerű Apple TV kapott egy teljes ráncfelvarrást. Mostantól nem kell számítógép a használtaához, hiszen a szintén felújított iTunes bolttal egyetemben immár egyből a készülékre lehet letölteni a tartalmat. Ezzel együtt beindult a filmkölcsönzés is, szintén sokak által áhított HD minőségben akár.

Na ez a kölcsönzős dolog megér egy misét szerintem, mert jelenleg ez a legjobb megoldások egyike a legális online filmletöltésre. Elég egy Apple TV és pár dollárért megfelelően gyors neten néhány perc várakozás után már el is kezdheti nézni az ember a karosszékéből ki sem mozdulva a tűéles filmet. Mármint ha amerikai… De azért indulásnak nem rossz, és kíváncsian várom, hogy mennyire válik be anyagilag. Esetleg érdekes lenne keresztezni a dolgot a torrent-technológiával, ami valószínűleg még gyorsabbá és nem utolsó sorban költséghatékonyabbá tehetné, ami valószínűsíthetőleg olcsóbb filmeket is jelentene hosszú távon.

És utoljára bemutatták a MacBook Air-t, ami a reklámszöveg szerint a világ legvékonyabb laptopja. Egy borítékba mindenesetre tényleg belefér és valóban légies, szinte törékeny. Persze alumínium, és a saját MacBookom alapján én nem aggódnék, hogy túl érzékeny lenne. Főleg ez utóbbit ostorozzák internetszerte. Hogy milyen már hogy nincs benne optikai meghajtó. Meg LAN. És csak egy USB?

Namost nem tudom a kedves kritikusok mennyit utaznak vagy cipelik a laptopjukat mondjuk suliba. Ahhoz, hogy én órán jegyzeteljek se CD/DVD se LAN nem kell, sőt még USB port sem. Ugyanez áll a repülésre, ahol inkább az a fontos, hogy minél hosszabb ideig éljen az akku, és minél könnyebb súlyt kelljen magával hurcolnia az embernek. Na ezekre az alkalmazásokra tökéletes az Air.

A saját MacBookomon én amúgy is alig használok CD/DVD-t, és még ezeket is ki lehetne váltani az asztali géppel adott esetben. (Na meg ugye hálón szépen megosztja magának az Air a környező gépek optikai meghajtóit szükség esetén.) Az USB-be egyedül az iPodot és a fényképezőgépet szoktam dugni, és nem lenne nagy érvágás, ha nem lehetne egyszerre csak egyenként. Meg amúgy is léteznek fillérekért USB hubok, ha valakinek annyira hiányzik az USB teamelegítő alátétje… Ja, az egér ha mobilgéphez van, akkor legyen bluetoothos: nincs annál illúziórombolóbb, mint a laptopból kiálló bunkó USB vevő. LAN meg minek ha van wireless, és persze megint ott a lehetőség, hogy az USB portot LAN-ná alakítsuk.

Az igaz, hogy nem magyar zsebre meg piacra találták ki. De szerintem az egész országban addig nincs létjogosultsága az Applenek amíg a háztartások 99.9%-ában egyenként tízmilliós nagyságrendben fut lopott szoftver. Így nehezen jön ki az OS X jobb ára a Windowshoz képest.