sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

sshfs

Egy ideje helyhiánnyal küszködök a linuxon – filmgyűjtési szokásaimat ismerők gondolom nem csodálkoznak. Lényeg ami lényeg gondoltam utilizálni volna célszerű a laptopon lévő helyet is, ideiglenesen felfér 1-2 mozi oda is. Az egyetlen gond az volt, hogyan nézzem meg a filmeket a laptopról a PC monitorán. 19″ mégsem 13.3″ ugye. Sajnos a MacBook Mini DVI csatlakozójához nincs teljes méretű DVI-re átalakítóm, se másik kábelem, hogy direktben ráköthessem a monitorra. Valamilyen filemegosztásra volt tehát szükségem.

NFS ugye már fut a linuxon, tehát a Macről gond nélkül elérem az összes linuxos meghajtóm, viszont ez visszafelé nem működik. És nem igazán fűllött a fogam ahhoz, hogy a MacBookon is elindítsak valamilyen fileszervert, mégiscsak midenféle ilyen-olyan hálózatra kapcsolódok vele, fő a biztonság. Egyetlen dolog ami állandóan fut az az ssh. (Bár opciókból egy klikkel azt indít amit nem szégyellek, előre konfigurálva.)

Na így találtam rá a FUSE-alapú sshfs-re. Gentoon mindössze annyi a teendő, hogy emergeljük a fuse és sshfs-fuse ebuildeket. Aztán egy modprobe fuse elindítja a kernel modult. Innentől userként sshfs host: mountpoint és violá, ssh-n keresztül úgy érhető el a host merevlemeze, mintha csak a gépben csücsülne. Figyelem, nem kell hozzá LAN-on lenni, akár a világ másik feléről is tökéletes. Értsd: elegendő sávszéllel Magyarországról nézhetném a filmeket a japán linux-gépről, ha nem lenne a KDDI-nek is idióta firewall beépítve a szolgáltatásába…

Úgy mellesleg ezt is honfitársunknak köszönhetjük. :)

Ezen cikket követve pedig visszafelé, Macről is megoldható a dolog, frontenddel.