sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Dreamfall Chapters

Volt egyszer egy The Longest Journey. A legjobb kalandjáték amivel valaha is játszottam eddig, gyönyörű mese. És utána egy Dreamfall, amihez eddig nem volt szerencsém, mert nem volt Windowsom. Ami késik nem múlik persze. Nemrégen Ragnar bejelentette a blogján, hogy a saga harmadik része egy egészen különleges formátumban, online letölthető epizódonként kerül forgalomba.

Nagyon egyszerű látni a logikát emögött. Manapság az MMOGk és a többjátékos FPSek vezetik az eladási listákat, merthogy ezeket elég nehéz kalózverzióként játszani. MMOGknál a hivatalos szerverre soha nem mehetsz fel feltört játékkal, maximum kalózszervereken garázdálkodhatsz, ami körülbelül olyan, mintha zokniban… És a legtöbb multiplayer FPS kiépített valamilyen kalózellenes figyelőrendszert.

Innentől érthető, miért gondolja a Funcom, hogy ilyen módon hozzájuthat az egyébként teljesen jogos jussához, a játék árához. Az vesse rájuk az első követ akinél otthon kevesebb, mint 10:1 az aránya a lopott játéknak az eredetihez. A hazánkban tapasztalt árazási rendszer persze merőben más kérdés, meg hát a morál sem éppen a boltban vett játékoknak kedvez…

Az ötlet amúgy sem teljesen új: a Valve már egy ideje ezt csinálja a Steamen keresztül.