sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

NTLDR

Windows XP (nem)install története, avagy hogyan csesszünk el órákat az életünkből teljesen fölöslegesen.

Mivel meguntam, hogy az Anarchy Online úton útfélen crashel wine alatt, meg amúgy is minden játékot nyomorult winre írnak, teszek fel egy XP-t, ott egye a fene. Meg ahogy azt én elképzeltem… Ugye hely nincs, nosza, méretezzük át a root partíciónkat: resize_reiserfs, fdisk, gyönyörűen működik mind, és lőn egy 20G-s partíció NTFS-nek.

Win CD betesz, bootol, persze nem látja a SATA vinyót, mert miért is. Alaplap CD-jén van driver persze, na de hogy? Egy DOS-os program másolja fel exe fileokból a kislemezre a drivert. Ez felveti, hogy egy szűz gépen ugyan hogy másolok én CD-ről… mindegy. Linuxon sehogy. Norbi szerencsére átmásolta nekem a cuccot lemezre a MENU.EXE csodálatos találmány segítségével. Köszönjük, Gigabyte, hogy a Winen kívül gondol más OS-ekre is…

Kislemez készenlétben, Win CD bootol… vagy mégsem. Akkor egyszer, mikor először próbáltam indult is el a telepítő. Azóta “Inspecting your hardware configuration” és fekete képernyő. Mint azt a google elmesélte ez akkor van ha az NTLDR nem szokványos FAT táblát vagy MBR-t talál. Szokványoson kettőt kell érteni: XP által kreált vagy gyári új. Vicces, hogy még az Win 95/98 esetén is képes így befagyni, pedig az házon belüli cucc. Ez ám a konkurrencia kiütése: már az installer se indul el ha a gyanúja is felmerül más OS-nek a gépen.

A javasolt megoldás: Low level format, új vinyó, wines fdisk…

Itt fogyott el a türelmem, hogy rohadna el az NTLDR meg úgy egyáltalán az XP…