sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Google Earth (koli)

A Google végre kiadta az igen szórakoztató Google Earth programját linuxra (meg OS X-re, stb) is. Pozitívum azért, hogy egy cég törődik más platformokkal is, nem csak a MS üdvöskéjére lehet találni szoftvert. Lényeg ami lényeg, eljátszadoztam az Earth-el. Ennek eredményeképp íme egy kis bemutató a lakóhelyem közvetlen környezetéről. Ha a dolog érdeklődésre talál csinálhatok még ilyet más helyekről is. A betekintő képre kattintva előjön a nagy verzió (tab-képes böngészőt használók előnyben ugye) ahol feliratozva vannak a “nevezetes” pontok. Google Earth-el rendelkezőknek pedig itt vannak a koordináták (a “fly to” ablakba kell írni): 34°42’12.84″N, 135°12’54.51″E

Dormitory (thumb)

A koli L-alakú épületének én a hosszabb szárában lakom. Az ablakom a játszótérre néz – mint arról rendszeres panaszkodásaim során tudomást lehetett szerezni – aholis a focizó gyerekek bömbölnek. A koli másik épülete az AIEJ / Jasso közös épülete, valamint itt a porta, konditerem, zeneszoba, stb. A koli előtti kereszteződés jobb alsó sarka az A-Price (nagyker élelmiszer), bal alsó a Server (drogéria és élelmiszer) valamint balra fent található a ház sarkában egy convenience store (Poplar).

A koli mellett felfedezhető a régi vasútvonal, amit a földrengés után építettek, hogy ezzel oldják meg az építőanyag-szállítást. Ezen a környéken nagyjábol minden leomlott, így az épületek többsége viszonylag új vagy épp épülőfélben van. Szerencsére a vasutat már nem használják – vicces lenne még az elcsörtető vonatok zaját is elviselni. Az építkezésekre kiváló példa egyébként a koli feletti homokos placc, ami mára már egy lakóparkká változott. Akkor kezdték el építeni, mikor én beköltöztem.

Két iskola van a környéken, egy szakközépiskola-komplexum mely egyszerre több iskolafajtát is magában foglal és a koreai nemzetiségi iskola. Ez utóbbi közutálat tárgya, révén rendszeresen szabadtéri zenés-menetelős gyakorlatokat tartanak a szerencsétlen gyerekeknek, túlzörögve ezzel a focizó kölköket, ami pedig nem kis teljesítmény. Amikor épp nincs ez a katonai jellegű edzésük egy-egy random szorgalmas zenészpalánta azért akkor is borzolja az idegeket a szintén kültéri gyakorlásával.

Legészakabbra futnak a vasútvonalak. Ezek a híres párhuzamos JR-Hankyu vonalak, melyek pont itt találkoznak. A Hanshin itt a föld alatt megy, de amúgy az is tök ugyanabba az irányba halad. A JR Nada megálló ott kezdődik, ahol a JR vonal kifut a képből. Az egyetem felé ez a legközelebbi állomás. Délen pedig a kettes út fut, ez az Osaka – Kobe útvonal.