sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Noyz

Nincs is élvezetesebb mint egy fárasztó nap után arra hazaérni, hogy az ember ablaka alatt hangosan heherésző háziasszonyok csapnak emberfeletti zajt. Jobbára fiatalok, többen gyerekekkel. Egy autó áll mellettük a következő felirattal: 「神はあなたを愛している。」a.k.a. Isten szeret téged.

Érdekes, hogy az országnak, mely jobbára barbárokként tekint a külföldiekre, a hőszigetelés művészete mellett a hangszigetelését sem sikerült magáévá tennie. Vagy talán nem is próbálta. Japánban állandóan zaj van. Az ordítozás – a szamurájos filmek elmaradhatatlan kelléke – a mindennapi élet része is.

Az egyetemen a 国文-on van egy épület, ahol éjt nappallá téve hangszeresek próbálnak dobhártyarepesztő kakofóniában. Az összes egyetemi csoport (部) életének része, hogy a tagok kiabálnak egy sort akár az edzések alatt, akár csoportérzet-erősítés céljából.

És még nem esett szó a hangosbeszélőkről. Bármilyen despotikus utópia kismiska az itteni hangszórómennyiséghez képest, melyek állandóan ontják magukból a legkülönfélébb élővigyázatossági instrukciókat. Ne hajolj ki! Vigyázz, életveszély! 小さなお子さまは手を繋いで白線の内側にお下がり下さい。大変危険なのでみなさまの御協力をお願い致します。

Talán az a lényeg, hogy a japán érzi, része valaminek. Mert a valami hangos, és egy percre sem hagyja nyugton.