sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

shiken

10/3 avagy még 7 van hátra. Ma is volt kettő vizsga – vagy inkább ZH-nak mondanám. A japánok midnenre a shiken kifejezést használják, akár írott, akár szóbeli dologról van szó. Más kérdés, hogy szóbeli vizsga szerintem egyáltalán nincs. Nekem legalábbis.

Akik esetleg nem voltak itt az előző szemeszterkor: olyan, hogy vizsgaidőszak jóformán nincs Japánban. Egyes ZH-k a szorgalmi időszakban vannak, legtöbbjük pedig egy hétbe van bezsúfolva közvetlenül a szorgalmi időszak után. Például a mai napon volt egy órám, aztán egy kyogen ZH, (valami ember-társadalom-szociológia-gondolokodás lefordíthatalan nevű alaptárgy) aztán még egy óra, majd egy németteszt. Ja, és nincs UV vagy pótvizsga. Egy esélyed van, ha azt elbaltáztad (például nem mentél el vizsgázni…*köhh*) akkor köszönték a részvételt. Majd jövőre.

Ezzel párhuzamosan viszont a vizsgák azért annyira nem szörnyű nehezek. Például a mai ZH mochikomika volt, azaz bármit (jegyzet, könyv) be lehetett vinni. Innentől persze a kérdések megválaszolása a jegyzetből való kulcsszókeresésre redukálódott. Amúgy is hogy képet lehessen kapni a kyogenről itt az első kérdés: A növénytermesztés elterjedése miért okozott népességnövekedést az ősközösségben? – szóval törióra ötödik osztály. Persze voltak ennél nehezebb kérdések is, de alapvetően a kyogen-ek olyan dolgokról szólnak amit Európában alapműveltségnek hívunk. A bonyodalom, hogy mindezt japánul megfogalmazni azért erős kihívás. Namost el lehet képzelni egy olyan tárgyat, ahol minden teljesen új – pl alkotmányjog…

A németteszt szerencsére teljesen pite kategória volt – jól is jött, mert negyedik órára már meglehetősen sikerül lefáradnom. Ez a nagy baj amúgy a vizsgarendszerrel. Egy nap több vizsga, egy hétig folyamatosan: péntekre az ember már a saját nevét sem tudja leírni katakanával, nemhogy a kérdésekre válaszolni. Ilyen lesz az én hátralévő beosztásom:

3. Péntek > Német B
6. Hétfő > Statisztika, Társadalomtudomány-elmélet
7. Kedd > Gazdaságtörténet
8. Szerda > Alkotmányjog :evil:
9. Csütörtök > Diplomáciatörténet :evil:
10. Péntek > Politikai folyamatok :evil:

A gonosz jelűek négy kredites tárgyak, csak hogy fokozódjon az élvezet. Erre mondják a japánok, hogy ganbatte