sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

J-rant

Szoktam én itt panaszkodni a japánokról meg a furcsaságaikról ugye. Gondoltam bemutatom, hogy ezzel nem vagyok egyedül – nameg mostanában hozájutottam néhány jópofa linkhez.

Írtam arról, miket kérdeznek a külföldiektől a japánok, nos másnak is feltűnt a “jé nálatok is van négy évszak – sugoiii ne“: Common Japanese misconceptions regarding foreigners and foreign countries. Aztán ebből lett egy fórum thread is itt: For our Japanese readers : Things you should not say to Westerners. Célzottan japánok számára íródott. Más kérdés, hogy ezeket a dolgokat meg kellene tanulni már iskolában, nemdebár? (Apropó iskola, itt egy japánban tanító amerikai naplója: I am a Japanese School Teacher – by: Azrael

Aztán volt szó diszkriminációról: Discrimination in Japan Ennek a gyökereit is az oktatásban valamint a jogrendszerben vélik felfedezni a cikkírók – Badly needed reforms for the Japanese legal system. Ezzel kapcsolatban sok helyen láttam Arudou Debito nevét, aki jogi útra próbál(t) terelni egy ilyen hátrányos megkülönbözetéssel kapcsolatos ügyet.

Valamint kellemes olvasmány – főleg ha az ember már “eddig eddig van” (Família Kft.) – a Why I Now Hate Japan (aka, the biggest wank, and quite possibly the longest LJ entry ever). Bár elég erős nyelvezete van érdemes végigolvasni, főleg az utolsó bekezdés miatt.

És ha valaki hozzájut, nagyon ajánlom (pl. _mielőtt_ valaki kijön Japánba) a “controversial” Dogs and Demons: Tales from the Dark Side of Modern Japan-t by Alex Kerr.

A belinkelt cikkek nem jelentik persze azt, hogy mindegyikükkel 100%-ig egyetértek. Annyi bizonyos, hogy az kulturális megértés eddig általam ismert lagjobb próbája a Japánba költözés. Valamint abban is biztos vagyok, hogy a frusztráció, amit az az ördögi kör okoz, hogy bármennyire is próbálkozik az ember megfelelni a kulturális elvárásoknak, annál több fallal találkozik, az mindenkire hat. És számomra furcsa marad az, hogy el kellne fogadnom egy olyan kultúrát olyannak, amilyen, amelyik nem fogad el engem oylannak, amilyen vagyok. Talán a legjobb megjegyzés ezzel kapcsolatban sLD-é: “Egy alkimistát sohasem fog befogadni egy biokémikus-csoport.