sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

hidegháború

Kissé hideg van. Valami tájfunféléről is folyik a szó, de szerintem csak fúj a szél nagyon. Tegnap amúgy sikeresen otthonhagytam a pénztárcámat a bérletemmel. Ez azért duplán hasznos, mert így jegyet sem tudtam venni. Természetesen midnerre hol máshol döbbennék rá, mint az állomáson. Nem mentem vissza, hanem nekiindultam az akkor még csak csepergő esőnek. A szemerkél őeső később zuhogássá fajult, tovább csökketve az amúgy is alacsony hőérzetemet. Volt vagy öt-hat fok. Ami azonban már feldühített, hogy a termekben is hasonló hőmérsékleti állapotok uralkodtak. Azt tudni kell, hogy a japán építészet vajmi kevés figyelmet szentel a hőszigetelésnek mint olyannak. A japán házak nagy része ordas hideg. Plusz a fűtés sem az a központi kérdés a szó szoros és átvitt értelmében is. A legtöbb esetben a légkondi funkcionál fűtőtestként, itt-ott megerősítve néhány hősugárzóval. Namost ez a technológia siralmas eredményt produkál a néhány száz fős előadótermek esetén. Ennek egyenes folyománya a vacogó és másodpercenként hangosan szipogó diáksereg, akik összekucorodva kabátban ülnek órákon. Lehet, hogy tegnap álmos is voltam de még rosszabbul bírtam a kiképzést, mint a japánok.

Amúgy is van ilyen talán sztereotipikus elképzelés, hogy a japánok télen-nyáron ugyanolyan ruhát hordanak. Legalábbis nyáron sokakon van hosszúnadrág és hosszú ujjú ing, mert félnek a midnenféle UV- és egyéb káros sugaraktól. Télen viszont általános mánia a rövid szoknya csizmával, olykor harisnya nélkül. Plusz ugye a szipogás. Általános ismeret, hogy ebben a kultúrkörben nem számít gusztusosnak, ha valaki trombitál egy zsebkendőbe, sokkal inkább az az elfogadott, ha erőteljes szívóerő kifejtésével akadályozza meg a delikvens a csepegést. Az öltözéknek és a fűtés hiányának következtében persze midnenki valamilyen szinten meg van fázva, minek okán egy átlagos tanóra egy perce alatt körülbelül hetvennégy hangeffekttel kísért orrtisztítás történik.

És még szerencsések vagyunk, hogy van némi fűtés. November végén a halálra fagyott osztály megkérdezte a tanárunkat, hogy ugyan nem lehetne-e valamilyen melegítőberendezést üzembe helyezni. Az elutasító válasz indoka úgy hangzott, hogy “a szabály szerint decembertől kezdődik a fűtés”. Fő a rugalmas fűtési szezon… Bár megjegyzem: most december van, és drasztikus változást nem látok, de mindegy.