sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

PVP

Sokmindennel tartozom – többek között egy WoW-os PVP tapasztalatokról szóló bejegyzéssel. Aki ismert AO-ban az valószínűleg felkapja a fejét, hogy PVP? Hiszen és sohasem csináltam olyat, mi több, kifejezetten utáltam. Nos igen. Lehet, hogy azért van ez, mert a Blizzardnak sikerült eltalálnia valamiylen egyensúlyt ismét. Csodálkozásra ok nincs, elvileg magukénak mondhatnak olyan játékokat, mint a StarCraft, ami élő legenda és követendő példa hogyan lehet három teljesen különböző ám mégis kiegyensúlyozott fajt összerakni. A WoW a fajok és kasztok jóval nagyobb száma miatt egyértelműen nagyobb variációt is kínál, mégis sikerült megtartani azt, hogy bármivel lehet bármi ellen sikeresnek lenni, ha az ember megtalálja a megfelelő taktikát. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ez jóval nehezebb, mint máskor, de midnenkinek megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Itt jön be az újabb zseniális találmány, a battlegroundok léte. Aholis 5-15 fős csapatok mérhetik össze az erejüket különféle játékmódokban. Innentől még bonyolultabb a recept, szükséges a kasztok jó elosztása és a csapatjáték is. Nekem kis szintemnél fogva eddig a CTF módú WSG jutott osztályrészül.

A fenti egyensúlyról szóló triáda ellenére mégis miért van hát az, hogy a mi szerverünkön a horde tíz meccsből kilenc és felet 3-0 arányban hoz? Egyszerűen nevetséges alliance-oldali csapatok tudnak néha felállni ellenünk. A csapatjátéknak nyoma sincs, száz százalékban every man for himself hajtanak a HK-k megszerzésére. Vicces amikor a nyakamra száll hat-hét alliance játékos, látva a fél HP-val zászlót kísérő warror-t, miközben brit guildtársunk kacagva rohan el a zászlóval és szerez pontot a horde-nak. Úgy fest az alliance oldalon gyűlnek össze az elf-fetisiszta legfeljebb tizenkét éves CS-sek, akiknek a headshot WoW-beli megfelelője a rogue hátbaszúrása. Ezen kívül aztán mást nem is tudnak. Tesómat idézve: Tudod mit figyeltem meg a 10-19 WSG-ben? Az alliance beáll középre és HK farmolnak. Ennyi. Kár, hogy a játék a zászló megszerzéséről szól… Onnantól ha a guildből ketten-hárman összetartunk simán megtartjuk a támadó alliance-t miközben a védelem nélkül hagyott zászlót egy druid vagy hunter komótosan elcseni. Ennyi. Néha nehezebb dolgunk van, mert az alliance úgy dönt, itt az ideje a tízemberes betonvédelem taktikának. Előbb-utóbb azonban úgyis elhozza valaki a zászlót, kisurran a védelmen. Ehhez nagyban hozzájárul az, hogy az alliance-nak nem prioritás a zászló, ők a minél több kill-re hajtanak. Nem azt mondom, hogy nincs jó alliance-csapat persze. Időnként összeáll egy ütős kombó, amivel igen nehéz elbánni, mert összetartanak. Személyes kedvencem amikor öt hunter és öt rogue-ból áll a csapat. Tipikus alliance-hozzáállás. Mindenki vagy hunter, mert az az über solo class – vagy rogue, mert az a “headshot-ekvivalens”. Elég két rogue, hogy folyamatosan stunlock alatt tartsanak, és kész köszöntem…

Hihetelen a naivság vagy nem tudom minek nevezzem, amivel az általam csak NE rogue generációnak nevezett korosztály bír. Contested területen PVP flaggel mászkálnak teljesen egyedül. Aztán néznek nagyon, amikor a semmiből előugrunk, és agyonvágjuk őket. Nem egyszer, nem kétszer csináltunk ketten questet sLD-vel vagy tesóval amikor előbukkant egy-egy ilyen öngyilkosjelölt. Oly szánalmas amikor meglátva minket megpróbál láthatatlanná válni két DoT-tal magán. (A damage megtöri a hide-ot.)

Nos igen, van egy kemény (tizenéves) mag, akik a C-kosarú night-elf pixellányokra izgulnak. Majd kinövik, addig is elkenjük a szájukat a battleground-okon. Oké, aláírom, nekem is lány warriorom van, DE élőhalott. Különben is MMORPG = Many Men Online Roleplaying Girls.

Szóval vicces a dolog. Szép egyenletesen halad a guild az egyre magasabb PVP rangok felé. Köszönjük alliance. (/bow) Ja, és üdvözlöm Fejbebasz human paladin-t (/spit) aki – nevével ellentétben – nem igazán ütött senkit fejbe inkább ő kapott a fejére tőlünk. Őszintén, ki ad ilyen nevet a karakterének…

Sidenote: Aki a fenti bejezésből nem sokat értett, az lélegezzen fel. Ez csak azt jelenti, nem kapta még el azt a vírust amit online szerepjátéknak hívnak. Nem egy haszontalan addikt, hanem úgymond has a life. Maradjon is így. :) Esetleg néhány értelmező link a kíváncsiaknak: (Wikipedia a barátunk)
WoWCTFDoTNEPVPMMORPG