sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

kitsune

Régi tartozásom a Fushimi Inari templom képei. Még szeptember végén látogattunk el Kyotoba, Magdi, Zsuzsi, Géza és én, hogy körülnézzünk Japán leghíresebb Inari-templomában. Inari a rizs és a szaké shinto istene, és a róka az állata. Ezért az Inari-templomok kapujában nem őrkutyák, hanem őrrókák posztolnak. Az európai tradíciókkal ellentétben a róka Japánban nem ravasz és gonosz, hanem okos, jóravaló állat. Mi több, át tud változni emberré, méghozzá női alakban. A buta és haszontalan állatok – bármiylen furcsa is – a lovak és az őzek. Az ostoba, buta japán megfelelője a baka gyakorlatilag ezt a két állatot szimbolizálja, hiszen a ba a ló jelének (uma) japán olvasata, míg a ka az őz kanjija (sika).

A Fushimi Inari templom legfőképpen a torii-kapukról híres. Ezek a narancsszínű kapuk adományozók pénzéből kerülnek a templomba, és valami félelmetesen iszonyú rengeteg van belőlük. Plusz ha hozzászámoljuk a kis, fából készült modellkapukat, amiket szintén tízezerszámra akasztanak, támasztanak, sorakoztatnak minden elképzelhető zugba, nem is tudom hány nullára lenne szükség leírni a teljes összeget. Másodsorban lényeges megemlíteni, hogy a templom egy hegyoldalon fekszik, úgyhogy a kapukkal vetekedő számú lépcső is várja a bátor túrázót. Valamint egyike azon kevés helyeknek Japánban, ahol autentikus madárcsicsergést hallhat az ember. (És nem a baka kabócákat…)

Szokásos g33k befejezés. Ha valaki szeretne az enéymekhez hasoló kis sticker-izéket (azok a gombféle machinációk ott jobbra lent), akkor a legjobb hely George Taylor McKnight Steal These Buttons oldala. Saját matrica készítésére pedig Adam Kalsey Button Maker-je a tuti tipp. Az enyém is ezzel készült: SeSam.hu