sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

We love the history students, we do.

Utolsó hét a vizsgák előtt. Utsumi sensei újabb örvendetes döntése alapján a töriseknek előre lett hozva a vizsgájuk, így épp amikor én e sorokat vetem a képernyőre, ők vizsgáznak. Ez egyrészt azért jó nekik, mert eggyel kevesebb vizsgájuk lesz a jövő héten, ami elég nagy szó. Ugyanis a hétfő nekünk, földi halandóknak (értsd: matekos, nem töris) halál: kanjiteszt, majd matek és utána japánismeret vizsga, mindhárom 90 percben. Szóval izgalmas lesz. Na ezt sem kell a töriseknek végigcsinálni. Valamint a vizsga témája is poén, gyakorlatilag kanjiteszt, azt pedig – mint az közismert – az itteniek nagy százaléka 95% felett tudja bemagolni. Ebben az a poén, hogy a nemzetközi kapcsolatok és nemzetközi jog szakosak, akikkel én versenyzek majdnem kivétel nélkül törisek. Így aztán szépen meg van ideologizálva, miért ők kapják majd a jó egyetemi helyeket: jobb a pontjuk. Ja, hogy nekik könnyebb? Miért nem választottam én is törit, mondhatják ők. Persze azt senki sem mondta, hogy Utsumi így kivételez…

Ezzel ki is sírtam magam a világ igazságtalanságán. Bocsánat, hogy ilyesmivel terhelem az otthoni népet. De legalább látható, hogy az egyetem vagy nagy általánosságban az iskolarendszer sehol sem hibátlan, sőt.

A probléma az, hogy ilyesmin kívül más nem történik. Tanulunk, éljük az életünket, legtöbbször a szobánkban vagy valamelyik szint közös használatú helyiségéban tanulva és beszélgetve. Még ezen a héten járunk órákra, aztán pénteken a szokásos shitsumon no hi azaz kérdések napja következik. Igazából nem tudom, milyen kérdésre számítanak. Az teljesen világos mit kell bemagolni, azt meg hogy hogyan az egyéni szocprobléma. (Mo skoshi ganbatte kudasai. – Azaz még egy kicsit tartsunk ki. Ez amúgy annyira király mondat, hogy nem is értem otthon miért nem hasynáljuk. Mindenre válasz.)

Én azért igyekszem nem teljesen megőrülni, úgyhogy nézek filmeket. Legalább a net gyors itt, még vizsgaidőszakban is. Legutóbb például a Gothikát, ami ugyen annyira hű de eredeti nem volt, de elég adrenalinserkentő ha az ember egyedül nézi éjjel, és mint tudjuk az adrenalin az egyik legjobb drog. Valamint a filmnek köszönhetően megértettem, hogy a Behind Blue Eyes klipje miért az ami. Ilyen apró örömökért érdemes élni. :)