sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Taifu+Jishin

A nyari szunet mozgalmasan bucsuzott tolunk. Az iskolakezdes elotti vasarnap ejjel apan deli reszen, Wakayama-prefekturaban a Richter-skala szerinti 7.3-as erossegu foldrenges volt eszlelheto. Tokioban is lehetett erezni, es bar az Index cikke szerint kilengtek a felhokarcolok es 38 ember megserult, en nem tulajdonitottam neki ekkora jelentoseget. Nekem a novenyem lengett csa ki es az asztalomon szeizmografkent mukodott a pohar vizem. Azert a TV-t bekapcsoltam es Japan deli reszebol eleg felelmetes kepeket sugaroztak. A kamera elott ugy rengett minden, hogy elmosodotta valt a taj. Ilyen foldrenges utan kb azt vartam, hogy romhalmazza dol az osszes epulet, de a kornyek latszolag sertetlen maradt. A japan TV minden csatornaja ugyanazt a foldrenges es Tsunami-elorejelzo adast sugarozta, tokeletes higgadtsaggal. Bamulatos, hogy milyen nyugodtan kezelik ezeket a hihetetlenul embertprobalo helyzeteket.

A foldrenges utan jott a hurrikan. Ezt eloszor a TV-ben lattam. Egy utkeresztezodest mutattak, ahol a szelet az utca hosszaban felfogtak a hazak, de a keresztezodesen akadalytaanul atfujt. Ezert peldault az keresztezodest atszelni akaro japant majdnem elfujta a szel. Bekenyszeritette az ut kozepere, es csak felkorben setalva, a szel ellen teljes testsulyaval harcolva tudott atkelni az uttesten. Egy szelre nem szamito motorost belevagott a tuloldali bokrok koze a vihar. Egy utat atszelo taxi oldalanak pedig egy aluminiumdobozt fujt neki iszonyatos erovel. Ezutan a tenger melle kapcsoltak, ahol a – szerintem lekotozott – riporter felelmetes szelben magyarazta a helyzetet, a hatterben felmeteres hullamokat veto tengerrel. A tajfun Okinawa es Kyuushuu-szigete utan Japan es Korea kozott a Japan tengeren fejezi be feltehetoleg palyafutasat.

A tajfun erejere jellemzo, hogy Tokioban is erosen lehetett erezni a jelenletet: a kiteregetett ruhaimat kenytelen voltam beszedni, hogy ne tepje le oket a szel. Orkanszeru vihar volt, pedig a tajfun tolunk azert meglehetosen messze haladt el…

Nem csoda, ha ebbol az orszagbol szarmazik ket a magyar nyelvben is hasznalatos szo, a ta’jfun es a cu’nami. A tajfun japanul tai-fu, azaz eros szel, a tsu-nami pedig “osszegyujtott” – azaz nagy – hullamot jelent. (A hullam kanjija kulon erdekes, a ket resze azt jelenti: a tenger heja)