sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

a rend orei

Tegnap epp bekesen szaguldottam hazafele a biciklimmel, amikor megallitottak a rendorok. Ellentetben kis hazankkal az itteniek komolyan veszik a lopott biciklik felkutatasat is, ami nem is csoda tekintve a kerekparok hatalmas szamat. Minden biciklin van egy sarga cetli azonositoszammal. A rendorok ezen szam bediktalasa utan egy kozponti adatbankbol megkapjak a ketkereku tulajdonosanak a nevet. Ha a jarmu aktualis gazdaja nem tudja hitelt erdemloen igazolni, hogy a neve egyezik a bejegyzett nevvel, akkor kezdodnek a bonyodalmak.

Nalam termeszetesen semmi gond sem volt, nagyon udvariasan beszelgettek velem, mikozben lefolytattak az ellenorzest es elkertek az Alien Registration Card-omat. Ebben a dologban igazabol Norbinak van tapasztalata, hiszen ot rendszeresen megallitjak a rend orei. Az ok, hogy elhagyta a biciklije kulcsat: itt a kerekparok legtobbje egy patko alaku lakattal van felszerelve a hatso kereken, amit egy kulccsal lehet bezarni. Zart allapotban teljes korre alakul, megakadalyozva a hatso kerek forgasat. Namost neki ezt at kellett vagnia, hogy hasznalhassa a biciklijet. Ezt meglatva a rendorok azonban elnek a gyanuperrel, hogy biciklilopas tenyallasa forog fenn, ezert ahol csak latjak, megallitjak.

Miuan nalam mindent rendben talaltak kicsit kerdezoskodtek meg, hogy hol tanulok, miota vagyok Japanban, hogy tetszik az orszag. A japanom a nayri szunet nehany eltelt napja alatt kicsit berozsdasodott, de azert tudtam megfeleloen valaszolgatni. Mikor elmondtam, hogy elotte nem tanultam japant, csak ideerkezesem utan, rogton siettek kozolni, hogy kivaloan haladok es nagyon jol beszelek. (Ehh.) Es utana mit mondtak? Mit? Minden japan kedvenc szavaval fektettek ket vallra: Gambatte! (Kitartas!) Meg a rendorok is ezzel jonnek! Eskuszom, ha valaki meg egyszer ezt mondja, azt megutom…

Kilencvenöt éves korában Párizs környéki otthonában vasárnapra virradó éjjel hunyt el Robert Merle, Goncourt-díjas író. Az index cikke 2004. március 31-i keltezesu. En ekkor meg otthon voltam es megis elkerulte a figyelmemet az esemeny. Kifejezetten imadom Merle-t, a cikkben szereplo konyvek felet mar olvastam es a masik feluk szerepel a mindenkeppen elolvasando konyvek listamon. Allati elmek, Malevile, Vedett Ferfiak, Madrapur, Mestersegem a halal, mind egy-egy elmeny volt. Kar, hogy az index cikke egy vazlatos oneletrajzra es az iro muveinek egy-ket mondatos szinopszisara szoritkozik.