sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

kultura 101

Minden honapban a Division of Counseling and Guidance hangzatos elnevezesu egyebkent ketfos (Miyagi Sensei, Komatsu Sensei) csapat meglep minket az adott honapra vonatkozo informaciokkal Monthly News formajaban. Vannak erdekes reszei is, gondoltam, megosztom.

Junius elseje japanban a koromogae, azaz az egyenruhacsere napja. Ezen a napon a hosszu ujju iskolai egyenruhat rovidujjura cserelik es altalaban a szine is valtozik: vilagosabb lesz. Oktober elsejen tortenik a visszacsereles a hosszu ujju ruhara.

Junius nagyjabol egybeesik a korulbelul 40 napig tarto esos evszakkal. A japanok ezt baiu-nek hivjak, ami szilvaesot jelent, ugyanis a szilva eresi idoszaka egybeesik az esos evszakkal. Szokas ilyenkor torutoruboozu elnevezesu babot csinalni feher ruhaanyagbol, hogy jo idot hozzon. A babu egyszeruen keszul, a ruhaanyagot kitomik valamivel, majd osszekotik, es hagynak neki egy kis lelogo anyagot. A szine minden esetben feher.

Julius 20-a az Apak Napja. Ilyekor az apak ajandekot kapnak koszoneskeppen es a tisztelet kifejezese celjabol. (Termeszetesen minden valamire valo bolt keszul az Apak Napjara kulonleges ajanlatokkal. A fuchui Altman uzletben most jartam, masbol sem all, csak apak napi akciokbol.)

A japanoknal is letezik “13. havi” fizetes. Ok ketszer kapnak egy evben boonusu-t (bonusz), Juniusban es Decemberben. Ez a kozalkalmazottakra es a berbol es fizetesbol elokre vonatkozik.

Ennyit ir az ehavi infolap. Plusz kozli azt a sajnalatos tenyt, hogy Junius 23-25 negyedeves vizsgaidoszak. Igen, ha valakinek feltunik ez itt igy megy, vizsga van, de meg elotte valo nap is orak vannak, ahol kepesek uj anyagot leadni… (bar a vizsgaba nem teszik be). Tehat parhuzamosan kell keszulni orakra es a vizsgara. Egyetemistak most felhordulhetnek, mi az hogy orara keszulni. Sajnos muszaj, mert az minden oran van parbeszed, amit az ember vagy zsigerbol tud (mert vagja a nyelvtant es a szavakat), vagy megtanul (ez utobbi nepszerubb…). Ezen kivul ugye rengeteget kerdeznek, es a tanar 3 masodperc alatt rajon, ha valaki nem tanult. (Aminek kovetkezmenye van, nevezetesen feljegyzik, es ha sokat elofordul a delikvenssel elbeszelgetnek a motivacioirol…) Es termeszetesen elmaradhatatlan a kanjiteszt, az elozo nap elsajatitott 13 kaniji reprodukalasa egy nehany perces ropcetli kereteben.

Adalek a kulturalis infokhoz, hogy tudni kell a japanokrol, hogy mindent megkoszonnek. Ahogy jottunk haza biciklivel nem egyszer felrehuzodtak elolunk, vagy mi huzodtunk felre mas bicikliseknek. Ilyekor kolcsonos fejbiccentes a minimum. Lathato az egymas iranti tisztelet, ami szerintem nalunk otthon sem artana nehanapjan.

Fuchuban van egy bolt (gyorsetkezde), ami elott egesz nap egy CD-s magnon reklamszoveg megy (gondolom repeat-re allitott CD-rol). Ugye nem kell mondani, hogy senkinek meg nem fordulnaa fejeben megragadni a cuccot es elfutni konnyu penzszerzes remenyeben. Ha Pesten ugyanennek az akcionak nagy eselye van, nem tudom hany percig maradna kint az uzlet elott a magno…