sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Mt. Fuji hiking

Ma kivetelesen nem kellett hajnali nyolckor felkelnunk, hogy orakra menjunk. Ma tortenetesen egy oraval korabban szolt az ebresztoora (hifi, Evanescence, Track 4, My Immortal) mivel a Fujihoz mentunk kirandulni. A Fuji Japan legmagasabb pontja (3776m) es legismertebb foldrajzi jellegzetessege. /A turahoz tartozo kepek itt talalhatoak./ Rovid reggeli varakozas utan a japan standardok szerint csillogo tisztara suvickolt buszokkal (2) elindultunk a Fuji fele. A busz szemelyzete egy soforbol es egy utaskiserobol allt. Utobbi holgy vegig kommentalta a latnivalokat, termeszetesen japanul. Tette mindezt egyenruhaban es az elmaradhatatlan feher kesztyuben. A japan dolgozok – foleg az idosebbek – minden munkahoz feher kesztyut viselnek.

Utkozben lattuk, hogy a hegyoldalak surun be vannak nove novenyzettel. A buszbol kinezve a hegycsucsok es szakadekok mintha egy oserdei kepeket tartalmazo album kepei lettek volna. A hegyek kozott a legtalpalatnyibb sik helyen is rizsfoldek vannak, szepen elarasztva. A hegyek is lakottak, a hazak talan egy hajszallal surubbek, mint Tokyoban, de egyebkent a latvany ugyanaz.

Egy autopalyapiheno utan a hegy labanal levo Mt. Fuji Visitor Center nevu intezmenyben tettunk egy korutat. A latogatokozpont leginkabb nyugati muzeumokhoz vagy a Vilagraszolo Magyarok kiallitashoz hasonlithato. Minden interaktiv, vilagit, beszel, stb. Filmeket lehet nezni a Fujirol, makettek mutatjak a hegy kialakulasat es a penzuket masra elverni nem tudok keszittethetnek magukrol fotot Fuji-s hatterrel.

A latogatokozpont utan a busz felkapaszkodott az un. 5-ik szintig. Ez 2500m koruli magassagban van. Innen gyalogosan tettunk egy kb 50 perces turat a hegyen. Ebben a magassagban mar jo hideg van, 9 fok Celsius, es hatalmas kod. Mint azt meglattuk a tura alatt, a hegy erosen vulkanikus eredetu. Vegig fekete-voros bazalton es tufan setaltunk. A Fuji viszonylag fiatal kepzodmeny, aktiv vulkan. Igazsag szerint barmikor gondolhat egyet es kitor.

A novenyzet nagyon erdekes. A sziklas vulkanikus talajon meglepoen gazdag novenyzet talalhato. A fak nagyon furcsan nonek, altalaban vizszintesen, a folddel parhuzamosan agaznak el minden iranyba. Nemelyik peldany gyonyoruen tekereg ide-oda. Fu nincs, de aljnovenyzet van, mindenfele pajzsszeru leveles novenyt latni.

A hegy csucsa korulbelul hatorai maszasra van onnan, ahol voltunk. Mi megelegedtunk egy tobbe-kevesbe vizszintes koruttal, melynek vegen a hegy kifejzetten kenyelmetlen koves talajan elkoltottuk az ebedunket. En utana masztam meg egy kicsit nehany vietnamival, ugyhogy elmondhatom, hogy a legmagasabbra jutottam, ahol ryuugakusei jart.

Hazauton mindenki aludt, mint a bunda. Hiaba, holnap is lesz nap, sot, tanitas…