sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

golden week

Hali! Jo sokaig nem jutottam gephez, hiszen a hetvege ezuttal meghosszabbodott 3 nappal. Ezt a jelenseget itt Golden Week-nek hivjak es kulonfele unnepnapokbol all. Pl Majus 5-e a gyereknap (kodomo no hi). Az unnepek eleg specialisak errefele es ha az ember nem vigyaz, rafazhat dolgokra. Pl be van zarva az osszes hivatal es bank. Ez nem is lenne nagy baj, hiszen ki a fene akar bankba menni, csakhogy itt egy kicsit mas a penzhez jutas rendszere, mint otthon. A mi bankszamlankhoz un cash cardot kaptunk, amivel a Convenience Store-okban, Family Mart-okban es az utcan levo cash dispenser nevu ATM-ekbol lehet penzt kivenni. Csakhogy ezek csak akkor mukodnek, ha a bank is nyitva van. (Marmint az automata mukodik, csak a delikvens kap egy jopofa uzenetet japanul, hogy sajna nem teljesitheto a tranzakcio, mert a rendszer ki van kapcsolva.) Puff neki, igy jar az ember, ha nem gondolkozik elore.

En ezzel ugy szembesultem, hogy a Kinokuniya nevu konyvesboltba tartvan megprobaltam megnovelni a tulajdonomban levo keszpenz mennyiseget, termeszetesen sikertelenul. na ekkor meg nem tudtam, mi a baj. (Az ATM uzenetek japanul vannak ugyanis…) Mit ad Isten, talakoztam egy orosz sempai-al, aki egyszer egy magyar lannyal volt a koliban. (Ugye erezheto a fennforgo szerencse mennyisege: egy 12 millios varosban osszefutni veletlen pont azzal a szemellyel, akire szukseged van.) Felvilagositott az automatak mukodeserol, es utana hajthatatlan volt, h hasznaljam az o VISA kartyajat a konyvesboltban, ugyhogy vegul vettem konyveket angolul. Mar nagyon akartam valami erdekeset olvasni, amit a valtozatossag kedveert ertek is.

A hosszu hetvegere sok hazi feladat is dukal, ugyhogy ismet fogalmaznunk kellett, 2 db 600 karakterbol allo alkotast kellett leadni bemutatkozas es egy szunidei nap cimmel… renduletlenul tanulunk ujabb kanjikat, bar en a regiekkel is kezdek hadilabon allni plusz az elmaradhatatlan uj szavak. A legujabb feladatunk eleg egyedulallo volt. Kaptunk egy kazettat kerdesekkel es a szabad helyekre fel kellett vennunk a valaszainkat. Nagyon cselesek am, mert olyan kerdeseket tettek fel, hogy Haza akarsz-e ebben az evben menni?, Mennyit tanulsz naponta?, Ittal mar sort Japanban?, es rogton utana Hany eves vagy? (Itt 20 ev a korhatar.) Erzek nemi konspiraciot a kazetta mogott…

A heten kaptunk egy kis izelitot a japan idojarasbol. Hetfon orkanereju szel fujt es meleg volt, aztan kedden egesz nap esett a hoseg viszont nem szunt meg. Adrien Cronauer szavaival elve “Minden forro es nedves, ami aldas ha novel vagy de kellemetlen a tropusokon…” A Sansaviera (az egy noveny gy.k.) foldje a szobamban egy het alatt nem szaradt ki. A dezodorom a levego nedvessege miatt minden egyes alkalommal feher fustfelhobe boritja a szobat. Es ez allitolag meg nem is gaz, a helyiek szerint ennel meg lehet parasabb is. Aztan szerdara lehult a levego annyira, hogy kabatban kozlekedtem. ii tenki desu, nee…

Tegnap tanulas helyett Fuchuba mentunk megnezni egy buddhista unneplesfelet. Papok meneteltek az utcan ketember magas dobokat huzva, amelyeket idonkent megszolaltattak. Ez a szivverest szimbolizalja. Utanuk pedig ilyen kis hazikokat huztak, kb mint egy europai ereklyetarto, csak sokkal nagyobb. Az egesz az esti orakban folyt le, minden fel volt diszitve lampionokkal es a levegoben fustolo es sulo husok illata terjengett. Kifejezetten orientalis hangulatot arasztott az egesz. Mi kozvetlen a templom (jinja, j angolosan dzs-nek ejtendo) elott alltunk. A buddhista templomokat eddigi ismereteim szerint a kapujukrol lehet felismerni. Ket fuggoleges oszlopon ket vizszintes gerenda fekszik, melyek kozul a felso ket vege felfele hajlik. Kozepen ossze vannak kapcsolva egy rovid fuggoleges leccel. Ez a templomkapu.