sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

Seiyu

A heten a japan nyelv ket igen erdekes tulajdonsagaval ismerkedtunk meg. A japan nyelvben a mellekneveknek eddigi tanulmanyaink szerint negy alakjuk van allito es tagado, es ezek jelen es mult (!) ideje. Ebben a mondatban, hogy tegnap meleg volt a meleg szot teszik multidobe! (Nincs letigejuk ugyanis, csak a ‘desu’, ami meg csak ugy ott van.) A masik erdekesseg a szamoloszavak: attol fuggoen, hogy mit szamolsz, sajat szamoloszavaik vannak. Pl maskent kell szamolni embereket, allatokat, hosszu targyakat, kis targyakat, emeleteket, stb. Termeszetesen mind rendhagyo es van olyan, amilyiknek koze sincs a szamokhoz! Mi eddig kilencfelet tanultunk. (kellene tudnunk…)

Ma megkaptuk a tegnap megrendelt bicikliket. 26-os hagyomanyos bicikli (raadasul noi vazzal, de itt csak ilyen van) dinamos lampaval. Itt mindenkinek ilyen van, MTB-t alig lehet latni. Nagyon hasznos, mert nem kell vonattal (HEV) menni vasarolni. 10k yen volt. Hogy kiprobaljuk, elmentunk a Seiyube egyheti elelemert, plusz vettunk serpenyot (a Hyaku-en shopos (100 yen shop gy. k. :P ) nem valt be.) es en vettem egy vizforralot. Nem am olyat, mint otthon, nagyon uber cucc: 2.2 liter viz fer bele, 700 Watt, semmi perc alatt forral. Utana melegen tarto funkciora kapcsol at, es pumpalni lehet belole a meleg vizet amikor kell, teahoz vagy kavehoz. Potom 4k yen volt, ami lehet, hogy sok egy vizforraloert, viszont tenyleg nagyon jo, es itteni viszonylatban nem draga.

Hazafele az uton bicikliztunk, mert ugy neztunk ki, mint nehanapjan apa amikor bevasarol biciklivel. (Egyebkent mindenki a jardan biciklizik errefele.) Nagyon kellett figyelni, foleg kanyarodasnal, en siman huztam a szembejovo sav fele kisivben balra… Amugy a japanok ugy bicikliznek, mint az orult. Szaguldoznak a szuk kis jardaikon, es vadul csengetnek, persze suru ‘Sumimasen!’-ezes kozepette. (A sumimasen kulcsszo, alapvetoen elnezest lehet vele kerni, de megszolitani is igy lehet egy ismeretlent, vagy az eladot a boltban.)