sesam.hu

Engineering Manager | Trail Runner | Stockholm, Sweden

heart-leaf-acorn-pumpkin

A tesiorankon megtanultunk ko-papir-ollozni japanul… Ennek ellenere nem volt rossz, nagyreszt kosaraztunk a kosarfanatikus ausztralokkal. A tornataerem amugy csalodast okozott, semmi high-tech, habar nem is a fo reszeben voltunk, csak a sub-arena-ban.

Tegnap megvolt az elso fantasztikus multicultural communication nevu orank. Fogalmam nincs, hogy mirol fog szolni, valami csapatepeto ismerkedos dolognak sejtem. Az elso alkalommal mindenesetre elsetaltunk a kozeli (20 perc gyalog) parkba, es ott maszkaltunk. Kaptunk feladatlapot olyan feladatokkal, hogy keressunk 3 hidat, es irjuk le a nevet, meg tudjuk meg, mi a kulonleges a japan szentjanosbogarban. (Persze minden japanul van, ugyhogy gozom nem volt ezekrol.) A park amugy szep volt, es nehanyan maradtunk tovabb csak pihenni meg nezelodni. Ez olyan Hyde park fele nagy park, nem olyan, mint otthon, es termeszetesen a japan standardoknak megfeleloen tiszta es rendezett, es mino csoda annak ellenre, hogy egy vagon kutyat lattunk, kutyapiszoknak nyoma sem volt.

A japanoktatas a szokasos mederben folyik. Elozo alkalommal gyorsan atrohantunk az osszes katakana jelen (meg 46 karakter plusz ekezetek) pedig mar kezdtem orulni, hogy hiraganaval turheto sebesseggel tudok irni es olvasni. A jovo heten valoszinuleg el kell dontenunk, hogy tortenelmet vagy matekot fogunk tanulni. Abszolut nem tudom, mit valasszak, mert a nemzetkozis foszakomhoz a tortenelm illik, fiszont a ket alternativ szakhoz (kozgaz, business administration) meg a matek es matekkal lehet nemzetkozire is menni. Viszont mindket targy eselytelennek tunik, tekintve, hogy gozom nincs, hogy akarnak tortenelmet japanul tanitani. A matek sem egyszerubb: szam kanji-kanji-kanji-kanji szam kanji-kanji-kanji…. A gazd/pol orabol igertek angol nyelvet nyomokban tartalmazo verziot is. Az elvaras amugy az, hogy ilyen mondatokat tudjunk japanul: Ebben a honapban ket hettel ezelott kedden, hatodikan erkeztem Japanba Magyarorszagrol. (Termeszetesen hiraganaval leirva.)

A parkbol visszaerkezve tegnap este/ejjel megtanitottuk magyar kartyazni a fel szintet. Zsiroztunk. :) Izgalmas volt a jatekszabalyokat es foleg a kartyat atultetni angol nyelvre. Utana filmcimekkel activity-ztunk, ami szinten jo moka volt, mert angolul ment. Pl mindenkinek ajanlom, hogy probalja meg a “blue” szot elmutogatni anelkul, hogy barmilyen kek szinu targyra mutatna vagy ilyesmi.