Közösség

Derek: Wait a second, wait a second… That doesn’t make sense. Nah, you didn’t get… you didn’t get six years for stealing a TV. Come on.
Lamont: I go in the store, I come out, the police officer grabs my arm, the TV falls on his foot and breaks it. They said I threw the TV at the officer. Assault. Six years.
Derek: Come on, tell the truth. You chucked it at him.
Lamont: Like I said, I came out of the store, he grabbed my arm, it fell… on his foot.

(American History X)

3 Replies to “Közösség”

 1. Huh, nah kezdődik. A magyar rasszista, a roma rasszista, most ki következik a gárdista(aki szerintem alapból az), aztán majd a zsidók, s a melegek, aztán a zöld szeműek??? Miért kell a bíróságnak ennyire fafejűnek lenni, a romák be voltak/be vannak szarva. Én is be lennék, ha valami állat lövöldözne a városomban. Ezek után persze, hogy kissé elszaladnak az indulatok. Ha viszont azt nézzük, hogy csak anyagi kár történt, akkor a romák igen szépen visszafogták magukat.

  Az meg ugye a magyar bíróság sara, s dolga, hogy miként értelmez egy ilyen törvényt. Ha anno a törvény alkotó nem volt annyira tökös, hogy a “lakosság egyéb csoportjai” helyett beírja azt, hogy homoszexuális,mert istenem a papír biztos felgyulladt volna, s maga Szent Péter jött volna le a menyből szétcsapni a honatyák között. Akkor kérem ne csodálkozzunk, hogy a bíróság ilyen ítéletekkel jön elő. Amivel érzésem szerint mind a közvélemény, mind az aktuális politikai elit érdekeit és érzéseit kielégíti, mint egy másik ősi mesterség képviselője…

  A TASZ meg, hát megértem Őket, hogy próbálkoznak, de 40 év alatt az emberekbe belevert sztereotípiákat nem lehet 1 nap alatt kipucolni, nincs az emberek fején egy Hard reset kapcsoló. (ha lenne a sajátomat már rég megnyomtam volna, de ez egy másik történet :))
  Anno azt mondták az átkosba, amikor Kádár apánk volt a Jani ezen a vidéken, hogy minden ember egyenlő, mondjuk voltak egyenlőbbek, mint a nagy többség, ha nem anyagilag de több joguk volt. S bizony voltak kevésbé egyenlőek. Ide tartoztak a romák, csak akkor nem volt szokás erről beszélni, de az értelmiség nagy része már akkor is lenézte Őket, ahogy most is lenézi.
  S arról sem volt szokás beszélni, hogy a rendőrség rendszeresen tartott a “szociális” cigánytelepeken razziát. Ami két célt is szolgált, a romákat laposra verték, s ezért féltek a rendőröktől, ahogy anno a csendőröktől. Továbbá megvolt a rendőri állomány továbbképzése, hogy mit kellene csinálni, ha volna egy rendszer ellenes tüntetés. Úgymond kicsiben legyakorolták.
  Viszont az átkosban tekintve, hogy kötelező volt dolgozni, ezért a romák munkába voltak kényszerítve, és a mezőgazdaságban kaptak is munkát és tisztességes bért is. Ergo volt egy biztos megélhetésük, na ez tűnt el a rendszer váltáskor, s ha azt nézzük lassan 20 éve megy ez, ami volt kis eredmény a 80-90-es évek végén romaügyben azt úgymond lehúztuk a WC-n. S ezek után akar a TASZ itt valamit csinálni? Mondanám nekik, hogy nagy számban működő szélmalom Hollandiában van… sajnos.

 2. Nem nagyon szeretek kommentelőkre reagálni, de most kénytelen leszek.

  Youkai: Attól, hogy valaki zöld szemű, még lehet rasszista. Attól, hogy valaki rasszista még nem fog egyik kezével kart lengetni, a másikkal meg gázcsapokat nyitogatni.
  Ezek emberi viselkedésformák, amiknek semmi közük nincs a külső megjelenéshez; bár szerintem bizonyos embertípusoknál hamarabb előjönnek és jobban elfajulhatnak. Környezet és mentális állapot kérdése.
  Viszont az első érvelésedben az a szép, hogy ha kicseréljük egymással a szereplőket, akkor is megállja a helyét. Magyarék meg attól vannak beszarva, hogy bejönnek a lakásukba és kirabolják őket, indokolatlan erőszakot alkalmazva.

  Nem tudom, hány éves vagy. A kádár-kori történettel viszont az a baj, hogy állításod szerint akkor is rettegtek a romák, állításuk szerint most is rettegnek. Sokkal több pénzt akkor sem kaptak (azért a mezőgazdaság nem fizet olyan jól), viszont akkor nem tudták elkölteni egymás előtt felvágós dolgokra, csak piára meg kajára. A nagy rettegés odáig vezetett, hogy már meg se tudom számolni, hány roma polgári tömörülés kilincsel és kap zsetont felzárkóztatásra és a szoc. kiadások mekkora százaléka megy el halmozottan hátrányos helyzetű támogatásra és családi pótlékra. Felzárkózás meg sehol – ezt utóbbit viszont osztálytársam állítja, aki biológiailag roma, csak éppen kikéri magának, mert ő tanul és dolgozik.

  A TASZ az tényleg kell nekünk, mint egy falat kenyér. Úgysincs elég nagypofájú jogvédőkből, akik munkát és perspektívát adnának a védettjeiknek ingyenes jogi képviselet helyett. Nyugaton is kiválóan beváltak, mert sok pénzt tudtak kipumpolni a rendszerből és hát meg is szűnt a “rasszistaság” az Államokban, Németországban, Angliában és most legutoljára Finnországban is. Nagy volt az elfogadás, aztán valahogy mégsem jött be a dolog.

  Szerintem a roma lakosság legalább annyira hibás, mint bárki más ebben a történetben. Én is hibás vagyok, mert egy újabb téglát raktam ennek a “társadalmi vitának” a szarból épített várába. Elnézést Herr SeSamtől ezért…

Leave a Reply