iPhone Tracker

Most biztosan ez lesz a szenzáció egy darabig, nem mellesleg kiváló kattintásnövelő szalagcímekre ad lehetőséget: az iPhone egy fileban eltárolja a tornyok háromszögeléséből számított helymeghatározási adatokat hónapokra visszamenőleg. Sőt, ez a file felkerül a számítógépre is, amivel a telefon szinkronizál, a biztonsági mentés készítése során. A két felfedező szerint az iPhone szoftver négyes verziója óta él a követés. Az én térképem így néz ki:

Nagyon jól látszik rajta, hogy a nyáron voltam Németországban, aztán januárban sielni. Az adatok forgalmazással gyűlnek, és annak mennyiségével arányosak, így lehet nálam például Strasbourg akkora pötty, pedig csak egy napot töltöttem ott.

Gergő azt kérdezi, vajon mire fel gyűjt adatokat az Apple. Szerintem ezt egyszerűen csak arra használják, hogy gyorsabban működjenek a helymeghatározásra épülő alkalmazások. A GPS-nél valószínűleg gyorsabb.

A biztonsági rés nagyságát mindenki megítélheti maga, de érdemes hozzátenni, hogy ilyen információ az összes cellában/szolgáltatónál megvan amúgy. A gépre szinkronizálás lehet para, viszont minden iDevice egyszerre csak egy géppel szinkronizálható, így nem tudom, kinek az a hobbija, hogy ezt váltogatja. A lényeg, hogy azért nem bárki számára hozzáférhető ez az adatbázis, annak ellenére, hogy biztosan sokan fogják ezt terjeszteni.

Ha szeretnél saját térképet, és OS X-ed van, akkor az iPhoneTracker programmal generálhatsz.

5 Replies to “iPhone Tracker”

 1. Hm. google latlitude, vagy kordináták magyarul droidra, ha megosztod másokkal, akkor látják, a haverok hogy hol vagy. Sőt még jópofa grafikonokat csinál hogy hol mennyi időt töltesz. Ami szerint én alig vagyok otthon, s a munkahelyemen, viszont mászkálok mint a bolygó hollandi :)
  Amúgy ha jól látom felém is kóricálsz elég szépen :)

 2. Ahogy én tudom, alapvetően két dolog miatt létezik ez a jelenség.
  1. A telefonos GPS-programok támogatása az adókörzetek háromszögelésének segítségével. Egyrészt a rendes GPS még mindig kb. annyi, mint egy telefon (fele), és ez csak egy funkció. Másrészt telefonnal sűrűn mászkálsz épületekbe is, ahol nem mindig működne a GPS-vevő.
  2. A terror elleni küzdelem miatt 2001 után elég sok telefonba beépítettek ilyen technológiát (nem feltétlen a felhasználó által is használható formában) az egyszerűbb nyomonkövetés és egyéb biztonsági okok miatt.

  Én nem izgulnék különösebben emiatt, nem tudsz tenni ellene – vagy mászkálj mindig telefonból kivett akksival. Már nem ez az elsődleges technika, amivel “Állam’bá” dolgozik. Az, hogy a gépedre lementi a telefon már problémásabb lehet, de nem a hétköznapi felhasználónak (néhány embernék viszont gáz, ha le tudják ellenőrizni, merre járt néhány hónapja).

  Az elvi kérdésen el lehet vitatkozni; nekem elég ambivalens érzéseim vannak.
  Viszont kivételesen egyetértünk egy almás dologban, kérem ezt vegyük jegyzőkönyvbe. :o)

  1. Szerintem is pontosan ennyire egyszerű a dolog. Azt is meg tudom erősíteni, hogy ott is tud helymeghatározni a telefon, ahol nem kéne, mert épp több tonna vasbeton fed el. Ezt a funkciót el is magyarázták a telefonok bemutatásakor. Egyedül azzal lehet valóban a gond, hogy miért titkosítatlanul tárolja a készülék az infot, és mennyire szükségszerű, hogy át is másolja a szinkronizáló gépre.

   Milyen jegyzőkönyv, aktát vezetek rólad! :P

Leave a Reply