OS X Lion

Az Apple a mai MacBook Pro frissítések mellett kiadta a fejlesztőknek az OS X új verziójának, a Lionnek a tesztverzióját. Ezzel együtt napvilágra került jó pár új funkció is.

A Resume például azt ígéri, hogy a gép újraindításakor visszapakolja a programokat oda, ahol meg voltak nyitva, és olyan állapotban kapjuk vissza a rendszert, ahogy volt. Nem kell azzal kezdeni, hogy egyenként megnyitogatunk mindent, amit az újraindítás előtt bezártunk. Sőt, ha kilépünk egy programból, majd újra elindítjuk, akkor is a kilépés előtti állapot áll vissza. Valahogy úgy, ahogy a modern böngészők is elmentik a füleket kikapcsoláskor.

Nálam például az a helyzet, hogy az iMac bekapcsolása után azonnal elindítom az Adiumot, a Twittert, a Chrome-ot, a Mailt, az iTunest és a Last.fm-et. Elvileg a Lion ezt automatikusan csinálja majd. Az mondjuk kérdés, hogy a szerveren megosztott meghajtókat visszacsatlakoztatja-e például.

Az Auto Save és a Versions gondolom a zseniális Time Machine mintájára fog működni. Előbbi rendszerszinten beépítve ígér automatikus mentést a munkánkról, az utóbbi pedig óráról órára lépegetve megtartja egy-egy file változatait. Az Apple eddig is sok kőbalta egyszerűségű ámde roppant hasznos megoldást vezetett be, szerintem ezek is ilyenek lesznek a napi használat során.

Végül az Air Drop arra lesz jó, hogy a környékünkön lévő más Mac gépekkel vezeték nélküli hálón oszthassunk meg fileokat ad hoc alapon. Azaz ha például egy órán a melletted ülő diák gépére akarsz átteni egy jegyzetet, akkor nem kell pendrive-val bohóckodni, elég a Finderben elindítani az Air Drop funkciót, és az automatikusan megkeresi a környékbeli szintén Air Drop képes gépeket. A megosztás végeztével a Findert bezárva lehet ismét elrejteni a rendszert. Egy ilyet mondjuk az Apple telefonokon is szivesen látnék.

Van még persze más is; nekem egyelőre ezek tetszettek meg. Angelday még több újdonságról írt.

4 Replies to “OS X Lion”

 1. A versions létezik Windowsban (jobb klikk egy fájlra / previous versions fül), az autosave 1990 óta minden normális programban iWorköt kivéve, épp ideje volt, az airdrop tényleg jó, remélem, lesz belőle windows kliens is (bár DropBox majdnem ugyanez).

  Ezt a resumeot nem értem. Miért kapcsolnád ki-be a gépedet? Még a Maceken is másfél perc egy rendszerindítás, most lesz belőle három perc azoknak, akik nem úgy használják a gépet, ahogy kell (azaz nem sleepbe rakják). Itt jegyzem meg, hogy nekem Windows 7 immár három hónapja mindig felébredt, meg van hybrid sleep, tehát lassan már PC-n is elég fedelet lehajtani.

  A videón látott funkció viszont nagyon tetszik: eddig is volt swipe, de mekkora királyság már úgy böngészni, hogy az előző oldalra “visszagörgeted” a képernyőt az ujjaiddal!

  És a Mac itt nagyon erős: a kis laptopok nagyon jól tapizhatók, borzasztó nagy és pontos a trackpadjük.

  1. Utánaolvastam a Windows verziós megoldásának, ez a Shadow Copy (VSS). Szerintem ez azért nem ugyanaz:

   The shadow copy is not created every time a file is changed; backup copies are created automatically once per day, or manually when triggered by the backup utility or installer applications which create a restore point.

   A Dropbox esetén az a hátrány, hogy meg kell osztani egy közös könyvtárat, amit mondjuk ad-hoc fájlpakolgatásnál nem biztos, hogy szivesen csinál az ember.

   Néha sajnos muszáj újraindítani a gépet, mondjuk egy-egy rendszerfrissítés alkalmával. Nálunk sajnos viszonylag gyakran van áramszünet is. Az valóban érdekes, hogy mennyire lehet testre szabni ezt a Resume funkciót, laptopon például egyáltalán nem biztos, hogy egy ki-bekapcs után ugyanazokat a programokat akarom megnyitni.

   Ne is mondd, én is nyáladzok egy hatalmas tapipadre…

 2. Jogos mindkét észrevétel: utánanéztem én is, és tényleg jobb ez az autosave. Kérdés, hogy rendszerszinten minden fájlra működik-e, vagy csak az iWork dokumentumokra. Ha jól értem, előbbi.

Leave a Reply