Nagyon Zene

Ma reggel esett be a cikk a hírolvasómba, hogy a főszerkesztő távozásával valószínűleg eddigi formájában nem viszi tovább az MR2 a műsorstruktúráját. Azt, hogy mi lesz helyette, még nem tudni. Van, aki szerint nem is mehetett már ez így tovább.

Nos, én alapvetően nem hallgatok klasszikus értelemben vett rádióhullám-alapú rádiót. Az MR2 nekem az autózós rádiót jelentette, amivel sokszor sikeresen megőrjítettem a családot. (Miért hallgatjuk ezt a vad zenét kisfiam?) Engem viszont a szolnoki Aktív rádió tudott kiakasztani a húszperces reklámblokkokkal és a napi negyvenedik Sexy Chickkel.

Közlekedés közben alapvetően nem beszélgetést, hanem zenét szeretek hallgatni, így nekem tökéletesen megfelelt az MR2, ahol a maximum néhány szavas felvezetők mellett csak a szignál választotta el a zenéket, és a reklámblokkok is elviselhető hosszúságúak és frekvenciájúak voltak. Valszínűleg a többek által kifogásolt zenei választék szűkössége csak azért nem zavart, mert nagyon ritkán kerültem a családi autó volánja mögé.

Azt persze meg tudom érteni, ha valkinek nem tetszik, hogy közpénzből gyakorlatilag egy jukebox-rendszerű műsorstruktúrát tartanak fenn. Viszont – kérdem én – mi az alternatíva? Ha valaki nem Pest és környékén van, akkor marad a saját CD vagy egyéb adathordozó, mert a fent linkelt cikkek kommentelőivel ellentétben szerintem nincs negyven másik ilyen adó. Sőt, egyről sem tudok.

Jövőbe mutató megoldásként lehetne minden autórádió helyén egy last.fm lejátszó mobilnettel, és akkor az aktuális hangulatnak megfelelő kulcsszavakkal lehetne streamelt zenét hallgatni.

Az MR2 vita ezen túl elmegy több irányba. Például, hogy fair-e, hogy egyes zenekaroknak hangsúlyt adnak, míg más stílusokat önkényesen mellőznek. Kinek mi a kultúra, és minek van helye a rádióban. A rádió azt játssza, ami népszerű, vagy az a népszerű, amit a rádió játszik. Valamint ugye a politikai felhang, kinek jó az, ha sokmillióért “átalakítanak”, stb.

5 Replies to “Nagyon Zene”

 1. “Azt persze meg tudom érteni, ha valkinek nem tetszik, hogy közpénzből gyakorlatilag egy jukebox-rendszerű műsorstruktúrát tartanak fenn. Viszont – kérdem én – mi az alternatíva? ”

  Peldaul fent lehetne tartani egy nem csak jukebox-rendszeru kozradiot? :)

 2. Én úgy értettem az alternatívát, hogy ha nincs MR2, akkor mit hallgasson az, aki nem a MAHASZ top 40-et kultiválja shuffle módban, hidegrázást kap a mikrofonba röhögő Boros-Bochkor duótól, de nem izgatja a Hetednapi Adventista Egyház félórája (MR1) sem.

  Valahogy nem bízom abban, hogy érdekes műsort tudnak majd csinálni.

 3. MR2 nálam is állandó volt főleg Kecskemét – Ausztria etap nagy részén, amíg volt vétel, ha megszűnik, akkor marad az mp3 lejátszó. Amúgy épp múltkor gondolkoztam, hogy miért nem csinál valami egy android alapú telefon/cd/mp3/navigációs fejegységet, egy szép nagy érintőképernyővel. 150.e Ft körül már lehetne kapni, ha az eu-s roaming díjak normálisak lennének akkor akár 3g-keresztül is lehetne streamelni a zenét, vagy akár a műholdas rádiót is lelkesen támogatnám.
  Amúgy a last.fm még mindig fizetős magyar-honban ???

  Jah az lesz majd a szép ha nagy vezérünk ismét rádiózni kezd, anno amikor nagyon ellenzéki volt, akkor is üde színfolt volt amikor vasárnak reggel a fajansz felett guggolva, valami egyházi műsorban hallgattam az alattam lakótól felszűrődve, majd vízöblítéssel ellenpontoztam ;)
  Szóval remélem, hogy nem ezt fogom kapni röyksop és 30 y helyett…

Leave a Reply