Of legal drinking age

Nem igazán nézek ki annyi idősnek, mint amennyi valójában vagyok ugyebár. Ennek folyományaként rendszeresen rákérdeznek a koromra, ha boltban járok.

Tegnap jöttem rá, hogy tulajdonképpen mi zavar engem ebben a legjobban. Ok, fiatalnak nézek ki, ez vagy jó vagy nem, de nem lehet rajta változtatni. Viszont amikor megkérdezik, elmúltam-e már 18, én meg előhúznék valami igazolványt, akkor elhárítják: nem kell az, elhiszik bemondásra.

Na de akkor mi értelme ennek az egész cirkusznak? A 16 évesnek is elhiszik, ha mondja? Vagy rendesen legyen betartatva a törvény, és kérjenek is személyit, vagy ha úgyis mindegy, akkor meg ne izéljenek fölöslegesen.

A másik aspektus, ami talán Japán után lehet zavaró, az a jelelgeztes kelet-európai cinkosság éreztetése. Én *tudom*, hogy kiskorú vagy, de látod, jó fej vagyok, elhiszem neked, elvégre a te életed, ha piálni akarsz én nem tartalak vissza. Amúgy is, ha nem itt, akkor máshol megveszed.

Nehogy már nekem kelljen zavarban lennem, ha huszonhat évesen veszek két sört.

8 Replies to “Of legal drinking age”

 1. Én arra gondoltam, hogy más a mögöttes indok. Japánban szerintem az is jelentős motiváció, hogy a vevő státusza kortól függetlenül is a lehető legmagasabb. Magyarországon meg szivességet tesz neked az eladó, hogy egyáltalán szóra méltat.

  Tekintve, hogy a japánoknak személyi igazolványuk nincs, amúgy sem lehetne nagyon mit kérni, nemde?

 2. Velem is játszották anno, van megoldás, 3 napos borosta, rohadtul nem kérdezik, mondjuk a haverommal eljátszottak a tuskóban, hogy kell SZIG hát, szakadtunk a röhögéstől, amúgy rajta is kb. 1 hetes borosta volt, meg kialvatlan szemek.

 3. Pedig nem is olyan bonyolult ám a dolog: ha még nem múltál el 18, zavarba jössz ettől a kérdéstől és nem nyúlsz automatikusan a személyid után.

  Egyébként velem is sűrűn el szokták játszani, de csak boltokban, három egyetemi koli mellett 16-21h között. Vajon szoktam-e örülni neki? :o)

 4. A legrosszabb, amikor annyira komolyan veszik magukat, hogy hiába jársz oda már oviskorod óta, akkor is elkéri. Miközben a neveden szólít, és megkérdezi, édesanyád jobban van-e már. Oké, nem szó szerint, de kábé ilyenbe futottunk bele a múltkor, mindezt úgy, hogy haver arcán szintén kb. egy hetes borosta, ráadásul ő frissen is többnek néz ki, mint amennyi.

 5. SeSam, vond le a következtetéseket és élj egy boldogabb, teljesebb életet alkohol nélkül. ;o)

  Nálam “a faluba'” arra szokták ezt használni, hogy rájöjjenek, hogy “te tényleg az…… fia vagy? Nahát, hogy megnőttél!”
  Asszem ez még egy fokkal szarabb, mintha csak simán elkérik.

 6. engem a 25.születésnapom előtt egy nappal szívatott meg egy pultos srác, aki nem akart cigit adni, nálam meg nem volt személyi, erre előadta, hogy ő tudja, hogy én kiskorú vagyok és a dohányzás rossz nekem, de jól van, nem akarja elrontani az estémet, 20 perc hegyi beszéd után adott is cigit, viszont 100 forinttal kevesebbet adott vissza, és amikor reklamáltam, közölte velem, hogy ő tett nekem szívességet, szóval húzzak el.
  elég megalázó volt, pedig kivételesen még a pultot is felértem normálisan.

Leave a Reply