Pensieve

This weekend it’s Summer Sonic in Osaka. I wanted to go, but it is way too expensive. So instead I’m sitting at home.

The exams are over, I was told I should be happy about that, but it’s really not much of a relief. We don’t get the results until late September, thanks to the great Japanese system. Before you ask, no, there is no way they’d make an exception for me. No exceptions.

I can’t plan ahead without knowing for sure that I hadn’t in fact managed to scrape a degree. It will be cruel after two years of university at home followed by a year of Japanese studies and five and a half in Kobe to go home empty handed. Realistically though that is what’s going to happen.

I find it quite ironic how I was thought to be smart and set for success. Even I believed that. Going to competitions in primary school hardly seem anything to be proud of now but at the time they looked impressive. I also know grades don’t matter but still I passed the final exams in high school with straight ‘A’s. Who would have thought back then that among all those high school graduates I’ll be the one that ends up without no degree. It’d make quite a funny story I tell at a pub if it wasn’t about me.

Anyway, like I said, I’m vegetating since the end of the exams, not doing much. Playing Warcraft lost its appeal as well, everyone I liked playing with stopped already. Besides I shouldn’t have been playing anything in the first place. Decent people work and study.

It’s all very ambivalent: I want to just be done with this Japan experience, degree or not, and at the same time going home in shame isn’t how I imagined it either. Writing a blog post is one thing, looking people in the eye and reluctantly tell how I stumbled and fell is quite different. Especially people who have jobs, careers, girlfriends.

As the Operative put it: There’s nothing left to see.

9 Replies to “Pensieve”

 1. Egyrészt -ha jól értem- még nem lezárult a téma. Mindazonáltal a várd a legrosszabbat és bízz a legjobban érthető, és jó taktika. Vagyunk egy páran, akik mindent egy lapra tettünk, teszünk föl, és amíg ki nem derül a végeredmény, addig nem egyszerű a dolog. Aztán amikor megvan, hogy így-vagy úgy, de vége, akkor majd te is elkezded az eredmény fényében a tervezni a következő lépéseket, és elindulsz azon az úton, mintha mi se történt volna. Mondjuk talán jobban le tudja írni a következő Komjáthy vers.

  Va banque!

  Hazárd valék én világéletemben,
  Gyönyör volt mindent egy kockára tennem,
  A semmis üdvöt, koldus-gazdag álmot,
  Ujjongva láttam tűnni egy világot.

  Va banque! – kiáltám s kéjes izgalommal
  Szórtam a pénzt s az életet halommal.
  Ki már a mélybe s a magasba láték,
  Nekem e bús-vidám lét csupa játék!

  Va banque! Véremre menjen most a játszma!
  A kapzsi bankár százszor is kijátssza,
  Lehullt szememről régesrég a hályog,
  Kacagva látok tűnni egy világot.

  Kacagva látok mindent füstbe menni,
  Hisz jól tudom, hogy mindez semmi, semmi
  Nábob e szív s olyan könnyelmű, préda,
  Hisz ez az élet csupa merő tréfa!

  E buborék-tusát nevetve nézem,
  A csilla álmot elfuvom merészen.
  Meg mások jőnek, és ujjongva látok
  A semmiből támadni egy világot.

  Ujjongva látom, milyen mély a forrás,
  Melyből buzog ez andalító zsongás,
  Milyen kifogyhatatlan öblü mélye,
  Hogy rajzik, alkot álomszenvedélye.

  Tudom, hogy újra csak megsemmisülnek,
  Az anda légbe tüstént elvegyülnek;
  Meg mások jőnek és kacagva látok
  A semmiből támadni egy világot.

  Va banque! – kiáltom s kéjes izgalommal
  Játszom a gúnyos, örök hatalommal.
  Mindent ragyogni s összetörni láték,
  Nekem e bús-vidám lét csupa játék.

  Va banque! A szívemet teszem e lapra.
  Hol a merész? Nos, hol van, aki tartja?
  Hurrá! Mondjátok, ó, ki látott
  Gyönyörbe tűnni egy bukó világot?!

 2. Szerintem később nem fogod ezt bánni. Pl hogy addig nincs girlfriend, amíg nem láttad a világot, stb. meg nem biztos, hogy a diplomádban elhelyezkedni a legbölcsebbb ideát, amikor egy sima olyan melós a gyárban akinek havonta 50 billentyűlenyomás a munkája ötször többet keres mint p az orvosok.
  Képzeld el, ha nem mentél volna ki… fél életedben ez után sóvárogtál volna.
  Nem mondom, hogy ne legyél depi. Legyél csak, jót tesz néha. Viszont utána próbálj meg felvidulni kicsit, kikapcsolódni, újult erővel csinálni a dolgod.
  Ha meg nem játszanak már a haverjaid… szerezz újakat tört szerveren ^_^;;;

 3. Sesam… cserélnék veled bármikor :), én is voltam abban a helyzetben mint te most, csak magyar felsőoktatásban, jött másik, ami még jobb lett, s ott megismertem 2 olyan embert, akit őszintén barátomnak mondhatom, s ha nem lett volna életemben, az a kis intermezzo, lehet, hogy a büdös életben nem ismerem meg Őket, s nem élem át azt amit átéltem.
  Szóval próbáld kihasználni a lehetőségeidet, éld az életed, mert amit ma természetesnek veszel az lehet hogy pár év múlva irigyelt vágyálom lesz… most még van nyári szüneted, de lehet hogy 5 év múlva, vágyódva gondolsz vissza azokra a nyarakra japánban. Szóval WOW cancel, fényképező és laptop a hátizsákba és irány a vidék, mert erre fogsz emlékezni, s nem egy BG-re vagy egy raidre valami nyomott instában (mondom én a másik wow függő… :P )

 4. Kerdes: ha mindenkeppen haza jossz osszel diploma vagy nem diploma, akkor miert vagy meg kint? Az eredmenyt itthon is varhatnad biztos kikuldik a diplomat ha lesz. Nem akarok kotozkodni sot: sztem eleg nagy hulyeseg lenne diploma nelkul haza jonni.. gondolom rahuznal meg egy fel evet nagyon helyesen ha most nem sikerulne. de tenyleg nezz a jovobe mert ha tenyleg vege ennek, valaminek kene ez utan jonnie…
  gambatte

 5. Tudom, hogy most már kevés az idő, de ha én ennyire beleuntam volna már az egészbe, akkor elmennék valami munkát végezni. Valami kis egyszerű dolgot. Otthon való unatkozás helyett még lehet, hogy az is jobb lenne. :)

 6. Köszönöm a verset, nagyon tetszett.

  Azért vagyok még kint, mert szüleim meggyőztek, hogy várjam meg a vizsgaeredményeket. Szerintem ők még abban az illúzióban élnek, hogy bármit is lehet tenni, ha nincs elég kredit. Sajnos még egy félév nem opció, mert túl drága lenne. Esetleg annyit tehetek, hogy megpróbálom valahogy otthonról távoktatásban megszerezni ami hiányzik. Nem néztem utána, hogy lehet-e ilyet… Valószínűleg úgyis elzavarnának, de majd meglátom…

  Szabadidőmben amúgy szoftvert tesztelek, remélem nemsoká valami pénzt is látok belőle.

 7. Ennyi időt lehúzni és papír nélkül hazajönni színtiszta f*szság volna szerintem. Add el a tested vagy a WOW-os karid, teremts valamiből pénzt és próbáld megszerezni a papírt. Egy ismerősöm is kint végzett Japánban és kb. már a repülőgépen hazafelé volt állása. Azóta megmondták neki a cégnél, hogy a vezérigazgatót hamarabb fogják kirúgni, mint őt.

  De WOW-ozás helyett tényleg csinálj inkább valami mást, mert kockulni bármilyen szar helyen és időben lehet, ilyenkor viszont nem érdemes. :o)

  Ha meg hazajössz, akkor mesélhetsz nekünk funny storykat egy pubban. ;o)

 8. Szerintem nezz utana hogyan tudsz tandijmentesseget kerni szocialis alapon. Az elso felevre meg bizos nem adnak mert tul nagy volt a jovedelmed, de a masodikra lehetseges (mivel nem volt semmi beveteled, vagy csak elenyeszo talan.) legalabbis nekem ezt mondtak annak idejen. Es ha palyazol tandijmentessegre akkor csak a felev vegen kell fizetned (ha kell.) Ez is nagy konnyebbseg lehet mondjuk a csaladodnak ha esetleg ugy adodik. Mar Magyarorszagon se olyan olcso a koltsegteriteses kepzes, es ha megse lenne japan diplomad lehet hogy valami olyasmit kene vegezned. plusz mennyi ido kidobas. Szerintem ezt mind merlegelned kell , es mindennek utana kene jarnod , mielott tenyleg haza jonnel diploma nelkul. Amugy meg lehet hogy sikerultek a vizsgak.

Leave a Reply