5 Replies to “Probably true”

  1. Gondolom az hogy milyen nehez diplomat kapni japan iskolakbol az legjobban az egyetemektol fugg; i.e. hogy azok hogyan viszonyulnak a kulfodiekhez. Sajnos erre nem hinnem hogy felkeszitenek az embereket Tokyoban (es meg sok minden masra sem :I).

  2. Mondjuk ahová minket raknak ki, azok mind állami egyetemek, és nagyjából egyformák. Ehhez érdemes tudni, hogy a japánok a legnagyobb hangsúlyt mindenben a biztonságra fektetik, és ennek az eleme az előreláthatóság és a konformitás. Ennek a jegyében aztán nem sok különbség van az egyetemekben, főleg undergraduate szinten. Persze vannak lazább és szigorúbb helyek. Én szeretem azt hinni, hogy Kobe a keményebbek közé tartozik, de ez nem lehet kifogás…

    Nagyobb differencia van a szakok között. Jogon értelemszerűen kevésbé jellemző, hogy beadandót kell írni, és nincs vizsga. Nekem jóformán minden tárgyból zárthelyi dolgozatnak megfelelő “vizsgán” kell résztvenni, míg mondjuk más humán szakon vagy közgázon nagyobb arányban vannak olyan órák, ahol elég egy report. Valamint nehéz elképzelni, hogy japán belső jogból lehessen angolul tesztet írni, ami más szakokon szintén gyakrabban megengedett.

Leave a Reply