What is a browser?

Google asked passers by at Times Square if they could explain what a browser is.

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

The results are either funny or shocking: 92% of the responders had no idea whatsoever. This renders all the talk about browser wars, standards compliance and the likes quite ironic. Even though it shouldn’t come as a surprise it is still often forgotten in tech-savvy circles that the average user has little knowledge or interest in what happens – so to speak – under the hood of his/her computer.

The video is also definitely food for thought for all the critics of the EU regulations attempting to make Microsoft disentangle Internet Explorer from Windows. I mean if the lion’s share of the users are pretty much ignorant of the very existence or function of a browser how could we assume that they’d know about alternatives such as Firefox or Chrome? It is awfully convenient to just stick with what is on their PCs, which in turn seems to give MSFT a significant leverage, being the single biggest supplier of home and office operating systems.

17 Replies to “What is a browser?”

 1. Na most mit vártak, őszintén ??? Az IE ott van a gépen, az átlag usernek lövése sincs, hogy mennyire sebezhető az IE. Mondjuk én sem használom a Chrome-ot, minek van firefox, az sega… meg talán nem kéne erőltetni egy win 7 alatt, összeomlik ez anélkül is párszor :P
  Amúgy anyám sem tudja, hogy mi a különbség a firefox és az IE között, ő is inkább az IE-t használja azt szokta meg. Amúgy kéne egy ipari szabvány a böngészőkre, aminek meg kéne felelniük, azt lehetne publikálni mint az euroncap-os törésteszteket, akkor talán pár év alatt tudnák az emberek, hogy mit kérdeznek.
  Amúgy ezek után mit vártak a google-s srácok ???

 2. =_= durva…

  De legalább a feka csóka nem akarta az okost játszani “I might be the wrong one for this”

  de ez sem egyszerű:

  – What religion are buddhist monks?
  – Islamic? I do’t know…

  Na és mi sem vagyunk gyengék:

  – Mekkora feszültség van a konnektorban?
  – 230.. mittomén… volt vagy watt vagy miaz… várj ,a konnektorban nincs is feszültség vagy van benne? Áram van benne… az ugyanaz mint a feszültség b****meg!

  Ki tudja. talán csak okos vágás :)
  (De azt hiszem csak én vagyok túl optimista)

  A legtöbb emberben nincs meg a vágy, hogy megtudjon dolgokat, és ez az ami igazán sokkoló – legalábbis nekem.
  Ennél egy fokkal jobb az a típus, aki felé ha jön az infó, magába szívja, de amúgy nem keresi. De ők is kevesen vannak.

 3. Szerintem amivel mindenki boldog lenne, az a Windows telepítőben egy a normál programok telepítésénél már annyiszor látott választás lenne: “egyszerű vagy haladó telepítést szeretne?” és akkor akiknek szúrja a szemét az IE, telepíthetne Firefoxot vagy Lynxet vagy amit akar, plusz hasonlóan a többi vitatott helyen.

 4. Mi itt a probléma? Nem kell senkinek sem mindenhez érteni.
  Ha majd sokat foglalkozik vele, akkor megtanulja. Úgyhogy ezt a videót csak poénkodásként tudom értékelni.

  Az meg, hogy nem tudja, hogy mi a brózer, attól még lehet hogy elég jól tudja használni. Ennyi elég is.
  Ezek a kérdezősdik kicsit olyanok, mint amikor angol órán a kikérdezték a szavakat. Akkor volt értelme, mert kommunikálni tanultunk más nyelven, de ezeknek az embereknek nem kell tudniuk a technoblablát. Különben tudnák, hogy miről van szó.

  A vindózos dologban engem csak az zavar, hogy még plusz egy képernyőt majd beraknak valahova, ahol majd lehet választani. Na ez az, ami engem nem érdekel. Nekem három kattintásból települjön fel az egész rendszer, nem akarok mással foglalkozni csak hogy next, partícionálok (természetesen grafikusan), next és kész.
  A programokat, amik engem érdekelnek, azokat majd felrakom magamtól.

 5. A Balatonban 2* annyi Hidrogén van mint oxigén, nah ezen beszartam a röhögéstől…
  amúgy meg honnan tudná a bölcsész, hogy mi az a “Schönherz-kupa” én sem tudtam… mondjuk a wiki elárulta, de nem vagyok villanyosmérnök.. :P

 6. Én sem vagyok villamosmérnök, de mivel már évek óta néztem a Schönherz videókat a neten, ezért tudtam róla. Viszont a dihidrogén-oxid, Magyarország államformája meg a hány kerülete van Budapestnek szerintem alap. Oh és hogy mi is van a konnektorban igazából… :)

 7. Félreértés ne essék, én nem azért rajtam ki az eredeti videót sem, hogy butának tüntessem fel az embereket. Pont ellenkezőleg, szerintem érdemes belegondolni időnként, hogy a geek és szakmai körökben alapvetőnek számító tudás mennyire nem az másoknak.

  Alapműveltség tekintetében Yukival értek egyet: nem (csak) az az ijesztő, ha valaki általánosan alapvetőnek tartott dologról nem tud, sokkal inkábbb az, ha ezt a hiányt egy vállrándítással elintézi, és megy a dolgára. Például a videóban szereplők közül hányan kerestek rá vajon Izraelre a neten? :]

  Hány kerülete van Budapestnek? Azt mondanám látatlanban 20. Mindjárt kiderül, műveletlen vagyok-e.

 8. Osaka.

  Amugy nem ertem miert kellene mindenkinek tudnia hany kerulete van Budapestnek. Magyarorszag nem csak a fovarosbol all. :I

  A tanulsag: mindenkitol lehet olyat kerdezni amit az adott ember nem tud.

 9. Harom honap babusgatas utan sikerult baratnot atszoktatni Chrome-ra. Miert? Mert “az olyan aranyos”. Ha rozsaszin lett volna az IE, eselyem se lett volna.

  Hugi (muvesz-esztetika hallgato) ket honapja Ubuntut hasznal csini kis EEE laptopjan.

  Ket apro siker az eletemben.

 10. @SZAK1: Méghogy nem számít a dizáááájn és a marketing (Szép magyar mondat. Y/Y?)

  @gizurr: Oh hát ott lakóktól kérdezték meg, gondolom azért. :D

  @Sesam: Hát igen, hozzá kéne szokni, hogy a geekség ne zavarjon be. A browser mondjuk jelen esetben olyasmi, amit használnak, szóval azért “kis” túlzással olyan, mintha nem tudnák, mi a távirányító, pedig nap mint nap a kezük ügyébe akad. Az megint más kérdés, hogy lehet, hogy otthon csak annyit kell mondani “az a fekete izé, amivel bekapcsolom a TVt” browserre fordítva a mondatot: az a hülye explórer …. xD

Leave a Reply