Get your kumbaya-yas out

Valamelyik blogon olvastam egy “mennyire gáz” listában, hogy publikus helyen fülhallgható nélkül mobilról zenét hallgatni. Áh, gondoltam, ilyen nem lehet, ki akarna valami prüntyögős pici speakeren át “élvezni” bármit is. De megerősítettek, hogy a jelenség mégis létezik.

Feldobtam a kérdést twitteren, és nagyon gyorsan érkezett is vagy öt affirmatív reagálás. Mit mondjak, durva lehet, amikor a villamosmegállóban minimális hangterjedelemben felcsendül az addideadidit. Jó lenne tudni, mi vesz rá egy kiskamaszt, hogy ezzel sokkolja a környezetét. Csak azt ne mondja nekem senki, hogy zenét lehet ilyen minőségben élvezni.

Más európai országokba utazók (esetleg kint élők) is tapasztaltak ilyesmit? Nekem úgy tűnik innen a messzeségből, hogy ez valami tipikusan balkán szokás lehet. Japánoknál sohasem tapasztaltam, annak ellenére, hogy mindenkinek minimum négy mobilja és két iPodja van, és kilenctől kilencvenkilenc éves korig lehet látni bedrótozott embereket sétálni.

Továbbá elgondolkodtatott a dolog, mert olyannal én is találkoztam, hogy a fülhallgatóból is kiszűrődött a hang. Sőt, ennek a sportnak a PX-100 révén magam is jeles képviselője vagyok. Valamilyen szinten nyilván ez is idegesítő a környezet számára, de mit lehet tenni, ha a vonat/metró/villamos/busz másképp elnyomja a hangot teljesen? Megoldás a fület teljesen takaró, hangszigetelt fejhallgató lehetne, viszont az meg főleg nyáron igen kényelmes viselet.

Japánban még csak rám sem szoktak nézni, ha ötméteres körzetben is tisztán kivehetően dübörög valami. Rövid otthonléteim alatt azért igyekeztem mérsékelni a zajlábnyomom (olyan, mint a carbon footprint), de elég nehéz belőni, mi az ami kívülről már nem hallható. Lehet, hogy én is bunkó vagyok, viszont a zenét szeretem.

11 Replies to “Get your kumbaya-yas out”

 1. sajnos a jelenség létezik.. és egyre gyakoribb és nem is az hogy megállokban hallgatják az okosok igy a zenét hanem fent a villamoson vagy akár gyalog utközben. Erre felé legalábbis mindennapos (bp, 7ker). Személy szerint én nagyon bunko dolognak tartom ezt. én is zenefüggö vagyok de eszembe nem jutna hogy igy hallgasam ráadásul szerintem igy nem is élvezhető.

  pl pécsett még nem nagyon találkoztam ezzel a jelenséggel, inkább csak itt pesten és leginkább az egyik kissebbség szereti csinalni……

  a fejhallgatobol kiszurodo zaj szerintem más téma. egyrészt szerintem nem olyan mértékben hallatszik ki. tehát ha vkinek nem tetszik arrébb lép 2-t. a másik hogy ha szolnak hogy zavarják öket szó nélkül lehalkitom. szóval ezt nem tartom bunkoságnak mert nem “direkt” hallgatjuk hangosan, szemben a másik módszerrel.

 2. Kedves Sesam, egyszer gyere ki Párizsba, ahol a különböző afrikai és Közel-keleti országok bevándorlóinak identitástudata abban merül ki, hogy egy négyes ülés-blokkot ketten befoglalnak, és maximális hangerőn, torzítva hallgatják mobiljukból az arab zörejt, miközben pislogás nélkül, kifejezéstelenül bámulnak akár fél órán keresztül, és élvezik, hogy senki nem szól rájuk, mert az egész busz tőlük retteg. Ez itt mindennapos jelenség, Lyonban és Toulouseban szintén, gyanítom, hogy az egész országban is.

 3. Hadd reagáljak a fülhallgatós részre is: jobb a minősége a “fejpántos” fülhallgatóknak? Én bevallom, nem értem, miért hordanak ilyet: te is hallod a környezetedet, ők is hallanak téged, kényelmetlen, nagy, futás közben mozog… Én egy Sennheiser CX400-ast (hallójáratba dugod) használok, és szerintem állati jól szól. Milyen előnye van a PX-100-nak?

 4. Itt csak az üzbék srác van olyan tirpákparaszt, hogy így hallgasson zenét, más egyáltalán. Otthon viszont a “brazilok” és a hasonló értelmi szinten élő tiniknek is nagy hobbija volt ezzel kiprovokálni valami csúnya beszólást (általában sikerrel).

 5. Óriási bunkósság mobilt üvöltetve “zenét” hallgatni a különböző tömegközlekedési eszközökön. Viszont én úgy vettem észre, hogy igazából ez is a cél. Élvezik, hogy másoknak kellemetlenséget okoznak és azt csinálnak, amit akarnak.

  Ebben az évben legalább kétszer találkoztam ilyennel Budapesten az 1-es villamoson, amikor az egyértelműen kisebbségiek végig nyomatták a nyomoronc zenéjüket, amíg le nem szálltak.

  Persze magyarok közt is van jó pár bunkó.. Egyszer pl pont azt láttam (szintén 1-es villamos), hogy a szülő odaadta a kb 4 éves gyerekének a mobilt, hogy lefoglalja magát a gyerek. Ezzel csak az volt a baj, hogy a gyerkőc direkt az ilyen “zenékre” gerjedt és elkezdte max hangerőn üvöltetni. A szülő meg nem csinált semmit, örült hogy kussban van a gyerek és nem kell vele foglalkozni.

  Arról már nem is beszélek, hogy amikor szintén mobilt üvöltetve jött velem szembe az ombré az utcán és közben még énekelt is.. Szerencsére gyorsan eltűnt előlem, de ez akkor is milyen már.. oO
  (ez így már négy alkalom ebben az évben és én még nem is utazok sokat..)
  Kész katasztrófa.

 6. Kecskemét, detto, a fiatalok csinálják (12-16 év között, főleg emók..) utcán, meg a parkokban, lehetőleg este kánikulában. Ami mondjuk nem is lenne baj, ha nem azt a nyamvadt Tokyo hotelt vernyogtaknák…
  Amúgy felénk, inkább a Too Fast and TOOOOO furious-ba illő verdákból üvölt a zene, mondjuk az legalább jó, ha meg szar, akkor a driftelő gumik elnyomják :)
  Mondjuk én zenét, vagy otthon, vagy kocsiban hallgatok, főleg ha az isten háta mögé megyek, de ha városban hallgatom, akkor inkább ablak föl, nem akarom a környezetemet rongálni a zenei ízlésemmel, lehet, hogy a Kaukázus nem jönne be a környékbeli nyugdíjasoknak :)

 7. Újabb strigula, nekem is volt ilyenhez “szerencsém” néhányszor.

  Ugyanakkor azért nem ítélném el mindenféleképpen az ilyenfajta zenehallgatás: saját példa, hogy határozottan felüdítő volt egy mobilból felszólaló rockdal egy vizitúra 5. vagy 6. napján, miután a korábbi napok során semmilyen zenét nem hallottam :P És határozottan élvezhető volt.
  Persze az is hozzá tartozik, hogy max a tábor körüli hernyókat, bogarakat és halakat zavarhattuk ezzel :D (ha a szúnyogokat zavartuk, annak csak örülök : dilis: )

 8. @Szak1: A fülhallgató kérdés inkább ízlés kérdése. Egyik oldalról van a fizika, membránok mérete, stb: nagyobb fülessel egyszerűbb jó minőségű hangot kreálni. Persze manapság egy fülbedugós is lehet legalább olyan jó, csak a méretből adódóan exponenciálisan drágább is.

  Másrészt kinek mi a kényelmetlen: engem sétálás közben kevésbé zavar a fejpántos, mintha a fülemből potyognának a dugók. Futáshoz meg az iPod gyáriját használom. (Ez utóbbit mondjuk sokan leszólják, pedig szerintem nem érdemli meg.)

  Az, hogy legalább minimálisan hallom mi folyik odakint, nem biztos, hogy a napi közlekedés során hátrány. :P

 9. OFF:

  iPod-füllhallgató leszólását én is divatos Apple-szidásnak gondoltam…
  …aztán a csatlakozónál megtört a zsinórja a gyárinak, amit még Magyarországon vettem, úgyhogy vettem egyet Franciaországban. Miután fél év után elkezdett a magas hangoknál _zörögni_, vettem egy fülbedugósat Japánban. Miután az három hónap után torzítani kezdte a mély hangokat, áttértem Sennheiserre. Kanadából rendelve 22 dollár volt szállítással, nekem ennyit megért, hogy azóta semmi problémám :)

 10. on: Én is találkoztam ilyennel, és paraszt dolognak tartom. Szerintem ezzel akarnak menőzni, hogy nekik ilyen is van =_=

  off: bedugós fülest szoktam vinni futni. Sennheiserem van nagy kivitelben is, de csak otthon használom ventrilo, ts és zeneüvöltetésre wowozás alatt. Tökéletesen hangszigetel kifelé. (Lehet, hogy a hülye fejformám miatt) Nagyot viszont nem érdemes futáshoz elvinni, mert ugyan szerintem jobb azon hallgatni a zenét, de úgyis lihegek és ver a szívem még a fülemben is, akkor meg minek az a kis különbség azért cserébe, hogy végig fogjam a fejemen a pántot? :)

Leave a Reply