We drive like we smoke

Angelday wrote about – he feels – unfair fines he had to pay for breaking traffic regulations. The post and the comments just strengthened my belief that traffic morale is catastrophic in Hungary…

When I was home for the summer I heard in some TV programme that most drivers in Hungary use driving as an outlet for their frustrations. It is actually fashionable to ignore traffic rules and especially speed limits. After all it makes a good topic for conversation to brag about the speeds and times reached during various routes.

I try to drive as much as I can when I’m home. I spend most of my driving time on Route 4, one of the most notorious ones for accidents. The bad statistics are understandable considering this is one of the only regions of Hungary without a highway. We have to make do with Route 4’s two lanes.

Most of time time I get taken over within city limits (the road rarely bypasses towns and villages). People don’t like slowing down just because they happen to drive through a populated area. Taking over is like a fetish. If the car in front of you is older, less expensive, or if it’s a woman or old person driving, or if you feel like it, you must take over.

And when there’s an accident the one who who dies is not the one who caused it.

3 Replies to “We drive like we smoke”

  1. 100%-ig egyetértek veled. Én is gondoltam rá, hogy megírom a blogomon ugyanazt, amit Te (konkrétan Angelday bejegyzését és a rá adott hozzászólásokat felhozva példának), de aztán letettem róla, mert feleslegesnek éreztem mégegy olyan írás elkészítését, amit pont azok nem értenek meg, akiknek szólna. Így angolul viszont van értelme, mert a külföldieknek van információtartalma. :)

    (in short: I completely agree with you)

  2. A szabályok be nem tartása főleg a sebességhatároké, nem csak magyar mentalitás. Próbáld ki egyszer, hogy egy kisáru szállítóval menjél a sebesség határon a Cseheknél, vagy a Szlovákoknál, ott is le fognak villogni a pályán, a helyiek. Szóval ez nem csak helyi probléma, az osztrákoknál is vannak páran, bár ott kevesebb.
    A két kedvencem ami velem történt, pedig a következő. Az egyik hogy ledudáltak, mert elsőbbséget adtam a zebrán a gyalogosnak egy városban. A másik meg az a szlovák kamionos, aki majdnem matricát csinált belőlem két napja a 83-on mert beláthatatlan kanyarban konvojban előzött , ha nem éppen akkor indultam volna és nem 60-al megyek hanem 80-al, akkor ezt most vagy az intenzívről írnám, vagy a hullaházból. :(
    Amúgy ha itthon vezetsz, akkor próbálj 3-4 kocsival előrébb gondolkozni fejben, akkor már nem sok meglepetés érhet.

  3. A bejegyzés olvasása után másnap jöttem haza zongoráról és az egyik kocsi hátulján csak ennyi állt: “Az élet 180 km/h-nál kezdődik.” Szerintem mulatságos egybeesés. Amúgy a feliratnak megfelelően is viselkedett az uriember természetesen.

Leave a Reply