Firefox vagy Safari?

Valahogy így érdemes szoftvert marketingelni: letöltési rekordkísérlettel. Végül is csupán egy verziószám-váltásról volt szó, mégis a fél internet a Firefoxról beszélt tegnap. Mi magyarok pedig nem hazudtoltuk meg a ClickClickClick múltat, jópár nemzetet megelőztünk letöltésszámban.

Én részemről nem vettem részt az őrületben. A Gentoo úgyis forrásból építkezik, és amd64 architektúrán még nem jelölték stabilnak az új hármas rókát. Macen pedig Safarizok.

Safarival kapcsolatban a legtöbbször két problémát szoktak emlegetni: nincs AdBlock, és milyen már, hogy a Windowson automatikusan letöltette az Apple frissítőprogramja.

Nos, egy kommentből megtudtam, hogy az általam eddig használt SafariBlocknak van egy szuper alternatívája, a Safari AdBlock. A Firefox ABP listáit használja. Én bejelöltem az angol és a magyar listát, aztán shiawase. Tesztoldalam az index volt természetesen. Úgy látszik ők próbálnak trükközni (a hirdetések fele megmaradt), amit az emlékezetes kirohanásuk óta nem is csodálok, de egy *rehs.index.hu/ad?* szabály eltünteti a megmaradt villogó flasheket is:

Mint látható a közhiedelemmel ellentétben vannak Safarira is beépülők. A PimpMySafari oldalt érdemes például nézegetni. Annyi a különbség, hogy Objective-C nyelven kell fejleszteni.

AdBlock

Az agresszívnak titulált Safari terjesztésen pedig nem igazán értem, miért akadnak ki ennyien. Mintha az Apple találta volna fel a product bundlingot. Én még homályosan emlékszem, hogy a Yahoo Messenger telepítéskor a fél gépet yahoosítani akarta anno. Fölösleges hisztizni, hogy az Apple frissítőprogramja felajánlja a Safarit: ki kell kattintani a checkboxot, és kész.

Sok ember szerintem azt sem tudta, hogy van ilyen böngésző. Legalább most már többen ismerik.

2 Replies to “Firefox vagy Safari?”

  1. Megnéztem a safarit is, és legalábbis a win verzió sokban hasonlít az FFre (menüben, beállításokban) de ugyanakkor nem is értem, hogy bsd alapú safarinak miért nem lett portja linux alá? :)

    mellesleg tényleg jó ötlet volt ez a reklám. Részemről sok böngészőt ki is próbáltam, ff3 pár oldallal tényleg bugos, de azok szinte csak IEvel néznek ki ahogy a nagykönyvben…
    opera is jó – lenne ha nem tennék tele olyan alkalmazásokkal, amikből mást szeretek használni :D
    néha safarit is nézem, de nálam valahogy nem tűnik különösen gyorsnak, bár a webkapcsolatommal kb mindegyik browser ugyanugy megy :) Ubi A64 meg már beta korában is FF3 betával ment :) gentoonak is lesz a64es ff3 portja :)

  2. A grafikus libek miatt nincs a Safarinak linux portja szerintem. Őszintén szólva fogalmam sicns, winre hogy pakolták át…

    Persze, csak le kell venni a maszkot, és lehet nekem bármilyen verziós FF, csak ennyire nem foglalkoztatott a kérdés.

Leave a Reply