Szemét dolgok

Arról már volt szó, hogyan gyűlik itt a szemét. Ugye egy alkalommal megfenyegettek mindenfélével, mert nem a megfelelő időben raktam ki a zsákjaim. És volt szó arról, mire használják a szemetet: például mesterséges szigeteket építenek belőle.

Ugye az alapfelállás, hogy meghatározott időben (akkor, és csak akkor, órára pontosan) lehet a szemeted elhelyezni az erre kitáblázott gyűjtőhelyen. Ezeket nagyon eufemisztikusan clean station néven emlegetik, ami minden csak nem igaz: mivel hetente egy-két alkalommal zsákokban ugyan de háztartási hulladékot halmoznak fel ezekre a helyekre, ronda koszos foltok az utcán inkább. (Abba bele se menjünk, hogy ez a kifejezés az én nem anyanyelvi fülemnek furcsa. Hiszen gyakran látok clean staff feliratot viselő tisztítóbrigádot is, ami már simán marhaság.)

Az történt nemrégen, hogy üveget próbáltam kirakni a szemétgyűjtőhelyünkre. Nem ez volt az első eset, de most valami elpattanhatott a házmesteri funkciójában időnként idelátogató japán fejében. Ez alkalommal szépen beletette az üvegeim egy dobozba, és kiírta, hogy ezt nem ide kéne, hanem a kedves lakó nézze már meg a térképet, mert el van magyarázva, hogy az üveg két utcával arrébb minden hónap második és negyedik szerdáján…

Tényleg van térkép. Külön kellene pakolni az éghető hulladékot (A japánok ezt nagyon tágan értelmezik: ami kábé ezer fokig elég, az éghető. Műanyag is.) a PET palackokat és az üvegeket. Mindezt a héten négy különböző időpontban.

Érdemes még megfigyelni a tipikus japán válságkezelést. Valaki nem megfelelően dobálja ki a szemetet. Nyilván csak én lehetek az: csak én használok Daiei-es szatyrokat a szeméthez, én vagyok a hülye külföldi, aki nem képes elolvasni a leírást, hogyan kell megfelelően kidobni a szemetet, és tőlem ki is telik, hogy gonosz módon ilyen szabotázsra vetemednék. Ennek ellenére szépen összegyűjti a csávókám az üvegeket, elhelyezi egy dobozba, és ír egy részletes (japán) magyarázatot, hogy ez rossz. Nem kell konfliktusba keveredni senkivel. Majd az elkövető magára ismer, megtér, és jóváteszi a hibáját azzal, hogy a megfelelő napon lehajtott fejjel elviszi a szemetét a kijelölt helyre. Na mondjuk azt lesheti, ha rajtam múlik még jövőre is ott lesz az a doboz. Nem hiszem, hogy a házmesterem feladata lenne engem megnevelni.

Azt nem értem én itt igazán, hogy az nem lehet, hogy ez a legjobb módja a szelektív szemétgyűjtésnek. Miért nem lehet a világ más tájain már jól bevált kukákat alkalmazni, amibe akármikor ki lehet dobni dolgokat, nem kell egy egész rendszert ráépíteni. Elcsúfítja a városképet? Nyilván, mert az út szélére kihányt szemeteszsákok esztétikusak. Főleg, hogy a varjak rendszeresen széttépik a vékony zsákokat ennivaló után kutatva. Nameg ha a szemeteskuka nem szép, akkor a várost behálózó szürreálisan sűrű vezetékhálózat az?

A másik, amire gondoltam, hogy túl hamar megtelnének a konténerek, és nem lenne kapacitásuk elég sűrűn üríteni. De ez is felemás, mert így amikor egy napon hajítanak ki sokat, akkor is el kell vinni valahogy. Nameg inkább rohadjon az én tíz négyzetméteremen egyheti szemét? Ki szoktam pakolni az erkélyre, de akkor is…

Szerintem az lehet mögötte, hogy ez is egy indirekt népnevelés. Kontroll. Muszáj a közösségbe szépen beilleszkedve extra munkával megfelelni. Különben kinéznek. És kapsz egy dobozt egy cetlivel, hogy rossz kisfiú voltál, és állj a sarokba gondolkodni.

climbing sacks

streetview on garbage day

brown-blue-green

clean station closeup

5 Replies to “Szemét dolgok”

 1. The garbage system here is messed up: there are different places for different kinds (burnable, glass, PET bottles) and different times when you can put the garbage there. Usually once a week on a specific day between specific hours. And it looks ugly if you ask me… :(

  I suppose the Spanish rather don’t go to sleep early. :P

 2. Magyarorszagon minden hazhoz tartozik egy kuka amit egy adott napon tesznek ki a lakok a haz ele.Addig gyulik a szemet.
  nem pontosan ertem mirol beszelsz. minden haz fizet a kuka utan. japanban a szemetes zacsko utan fizetnek altalaban a lakosok. valoszinu tul sok a kicsi haz es szukek az utca a rengeteg kukahoz.
  es nincs hely kozossegi hulladekgyujteshez. de magyarorszagon se annyival mas a helyzet.

  a boltokban japanban is van szelektiv hulladekgyujtes, a pet palackokat en mindig oda vittem mert nalunk csak havonta 2X !!! gyujtottek. Engem amugy a szomszedok szemelyesen zargattak, mert nem atlatszo zacskoban dobtam ki a pille palackokat. Az atlatszo zacsko nem is volt szabaly!!! Erre osszevesztem veluk mire hoztak nekem atlatszo zacskot. Amugy altalanos velekedes hogy a kulfoldi zavart okoz, baj a hazban, es nem tud viselkedni. tolem pl a haziur nagyon tartott. es a legnagyobb problema alitolag mindenutt a szemet.

  igy hogy ezt a szteotipiat tamogatod, ne lepodj meg ha tobb kulfoldit nem engednek a hazba vagy hogy utalnak a szomszedok.

 3. Szia Zsu! :)

  Igen, Magyarországon is gyűlik a szemét, de kertes háznál a saját kukában kint, panelben vagy társasházban meg van egy közös kuka. Legalábbis nekünk mindig volt. Nem a lakásban tartottuk a szemetet napokig.

  Most Szolnokon az a helyzet, hogy – nyilván nem olyan sűrűn, mint itt a clean stationok, de – vannak speciális kukák az üvegeknek, palackoknak és a papírszemétnek. Én ezt hiányolom, mert ahogy írtad, itt is csak havi 2x visznek el iylesmit, ráadásul mindig más napon.

  Szerencsére még a zsákjaimba nem kötöttek bele. De vicces…

  Szerintem tőlem is félnek, pedig tényleg nem csinálok semmit. Bezzeg egy hapsi meg a felesége (akik mellesleg nem tudom hogy fértek ide be ketten) esténként rendszeresen részegen üvöltöztek a folyosón.

Leave a Reply