Butatelefon iskolásoknak

Olvasta valaki az ingyenesen letölthető könyvet, amit reklámoztam itt kicsit nemrégen? (Little Borther) Komment nem nagyon érkezett, pedig szerintem kifejezetten érdekes. Mindenesetre hadd emeljem ki a kezdeti motívumokat: az iskolások egy lebutított laptopot kapnak, ami szűri az internetes tartalmakat, valamint a segítségével követhető a lurkók majd’ minden tevékenysége; emellett úton útfélen megfigyelik őket.

A japánok ebbe az irányba kívánnak haladni:

The Education Resuscitation Council had called for restricting the use of mobile phones by schoolchildren to direct calls and GPS notification (so that parents can locate them).

Már most is vannak olyan telefonok, amiket követni lehet. Egy darabig például időseknek készített egyszerű telefont reklámoztak azzal, hogy nem mellesleg meg lehet vele találni az elveszett nagyit is. És ha már az ovisok is lassan mobillal mászkálnak, hát kövessük őket is. (Meg is találtam: ebben a bejegyzésben írtam az anshin-nabi szolgáltatásról. Hú, de rég volt…)

Ami engem zavar, hogy hol lesz meghúzva a határ? Először csak az általános iskolásokat követik, aztán szép lassan majd mindenkit? Vagy a külföldiek kapnak majd a határon egy kötelező GPS követőt?

Nameg nyilván fontos, hogy megértsék már fiatalon, hogy vannak ártalmas tartalmak a weben, de hogy lehet ezt úgy megoldani, hogy letiltjuk őket róla? Mi lenne, ha mondjuk a szülő otthon megmutatna pár tipikus példát, majd elmagyarázná, hogy ezért meg ezért veszélyes. (Mint ahogy az se ártana, ha a netre lépő felnőtt lakosságnak is lenne valami halvány segédfogalma arról, hogy hol és hogyan fogják majd nagy valószínűséggel átverni…)

The Internet contains both useful and harmful information. It is crucial that children as well as parents hone their ability to differentiate between the two.

Demagógia magasfokon.

One Reply to “Butatelefon iskolásoknak”

  1. Nomkövetés: Péter, a mobilod ad egy infót a központba, hogy éppen melyik 3 cellához kapcsolódik. Tekintve, hogy szerintem japánban a mobil lefedetség a hegyek tetejét leszámítva mindenhol van szerintem azt is meg tudnák mondani, hogy most éppen hol vagy pár méteres pontossággal. Kis szoftver fejlesztés és kész. Amúgy undorítónak tartom a gondolatott, hogy lassan kapunk egy bilétát a fülünkbe mint a tehenek. Mondjuk ha ezt nézzük már kaptunk, csak nem a fülünkbe lőtték, hanem a zsebünkben van s úgy hívják, hogy személyi igazolvány. Feléd meg Alien id card vagy mi a szösz. Amúgy meg valahol a japánokat megértem, öregednek, s nem is tudom ki mondta, hogy a legfonotsabb az ember. Nem akarnak embereket (gyerekeket veszíteni). Gondolj bele,hogy valaki mondjuk a kislányokra utazik, a neten elégé szépen el lehet rejtőzni, aztán egy találkán a 12-15 éves kiscsaj nem egy korabeli emo fiúval fut összese, hanem egy 50 feletti perverzzel… a többit mindenki gondolja hozzá, vérmérséklete, s fantáziája szerint. Szóval ez van. Mondjuk a netről való letíltást én sem tartom jó ötlettnek, inkább oktatni kellen kötelezően, mintsem meghúzni a határokat, mert hát korlátok között nem szárnyal az elme.
    Szóval van pro és kontra, de befolyásolni nem tudjuk max hangott adhatunk az elégedetlenségünknek ….

Leave a Reply