Oszaka kevésbé megkeseredett szemmel

A Khívától keletre blognép (bárkik is legyenek) épp itt tartanak nálunk. Értsd Osaka meg Himeji, gyakorlatilag ahol én lakom. Tehát ha valaki nem él itt, akkor így látja a dolgokat:

A megvilágosodás pillanata végül a vár felkeresése után, a pályaudvar melletti bevásárlóközpont alagsorában, az élelmiszer-osztályon jött el mindhármunk számára. A lehengerlő udvariasság, a rajongás a szépért itt állt össze csodálatos egységgé a japánok minden részletre kiterjedő igényességével és perfekcionizmusával, aminek legszebb példája talán az volt, hogy a halas pultból egyáltalán semmiféle halszag sem áradt. Pedig alkar-hosszúság polipcsápok is voltak a jégen, mégsem fedeztük fel a büdös leheletnyi nyomát sem. Láttunk viszont helyette több tucat pultot ékszer-gazdagsággal kidolgozott édességekkel, kisplasztikaként is simán helyt álló, márványos marhahús-darabokkal, valamint a japán zöldséges-közhellyel, a száz dollárért árult dinnyével. Az élet olyan pillanata volt ez, amely minden védőruhánkat letépte, mi pedig meztelenül és apróra összezsugorodva zokogtunk: soha nem leszünk érdemesek erre a tökéletes világra.

Amúgy ebből az is látható, hogy egyáltalán nem kunszt eljönni ide.

Nameg lehet, hogy nekem is ilyen fanblogot kéne írnom, és lehetnék sztárblogger.

4 Replies to “Oszaka kevésbé megkeseredett szemmel”

 1. Én is “áldozatul estem” a két sztárbloggernek, már elég régóta nagy élvezettel olvasom, amikor valami bejegyzést, fényképet közzétesznek, és hadd védjem meg őket egy picit. Ha jól értem, az az álláspontod, hogy az adott helyeken kevés időt eltöltve, felszínes benyomások alapján alkotnak véleményt, a mostani esetben túl pozitívat.
  Azonban érzek itt valami különbséget például az Indexes csávóktól, akik egy hét Japán után nekiálltak nyelvészkedni.
  Szóval Márton és Orsi olyan helyeken is megfordultak a majdnem egy éves utazásuk során, ahol más épeszű ember nem. Például a gyakorlatilag üres Tádzsikisztánban, vagy a koldusszegény burmai diktatúrában. Nyilván mindkettőről lehetne borzalmas fényképeket mutogatni, és elidőzni az ottani nyomor ecsetelésén. Ám ők inkább egy szórakoztató, az érdekességekre kitérő blogot szerkesztenek, ami _precíz_, _nem sántít_, ám nyilván nem ad teljes képet. Illetve néha még azt is: Bede Márton írt egy indexes cikket Kínáról, jó fél óra alatt lehet elolvasni, és aszondom, hogy le a kalappal. Társadalmi problémákat feszeget, az általános, kínaiakról kialakult képet próbálja helyrerakni, egyedi és eredeti gondolatokkal.

  És akkor térjünk vissza Japánra: ők egy majdnem egy éves út alatt gyakorlatilag csak Hongkongban jártak európai mértékkel “normális” helyen, most pedig konkrétan Manilából jönnek, tehát meg tudom érteni, hogy oda és vissza vannak a civilizáció számunkra mégoly természetes megnyilvánulásaitól is.

  És azért ők is elejtenek egy mondatot arról, hogy japán “bajokat” turistaként nem tapasztalják.

  Befejezem a regényt, lényeg az, hogy szerintem korántsem fanblog, és ezt talán megerősíti, ha elolvasod a néhány perce felkerült bejegyzésüket.

 2. Nekem semmi bajom a kk-val, és nem is ezért írtam azt, amit.

  Szuper ötlet ez az utazzunk és blogoljunk dolog.

  Csupán ezt kívántam megjegyezni, hogy ha anno kijövetelemkor teljesen nulláról indulva hasonló módon ismeretterjesztő jelleggel blogoltam volna sok fényképpel, akkor lehet, hogy nem az internet elhanyagolt kis szelete lennék.

  De ez a hajó már elúszott.

 3. Nekem tetszik, és vannak képek is -ugyan kevés-, de gondolom ez nem egy fotós blog Japánról (kár). (sok fotó kommentekkel a legjobb szerintem ^^)

  Mindenki véleményét helyén kell kezelni, a tiédet is és az övékét is, és akkor nem lesz probléma.

 4. még változtathatsz rajta… van még egy kis időd, mindenképp több, mint amennyit ők összesen ott töltenek/töltöttek. és raádásul bennfentes szemmel tudod nézni, úgy tudsz írni a dolgokról, ahogy valaki két hét után nem.

Leave a Reply