special treatment

Az egyik tanárom a syllabusban leírta, hogy rendszeresen kioszt majd anyagokat, amiket nekünk adott órára el kell olvasni, mert majd arról beszélgetünk. Én meg írtam neki emailt, hogy nem kaphatnám-e meg ezeket az anyagokat már most, még az órák kezdete előtt, hogy előre dolgozhassak egy kicsit, mivel roppant lassan olvasok.

Ma este érkezett a válasz, mely szerint ő nem részesíthet különleges elbánásban senkit. Szerinte pont elég idő lesz elolvasni azokat az anyagokat.

Már megint ez a pozitív diszkriminációs blabla. Azt megérteném, ha azt írja, nincs ideje ezzel foglalkozni, vagy hogy plusz munkát jelentene neki, és nem vállalja. De miért kivételezés ez velem a japánokkal szemben?

Azt feltételezni, hogy ugyanarról a szintről indulok, mint egy japán, aki az egész életét itt töltötte, és az anyatejjel szívta magába a nyelvet szerintem botorság. Ha előbb megkapok anyagokat, nekem ugyanúgy el kell olvasnom. Sőt, amit egy japán átfut egy óra alatt, azzal én napokig szenvedek. Még az sem biztos, megértem-e egyáltalán.

És legyünk őszinték: ahhoz, hogy ugyanazt érjem el mondjuk jegyben mint egy helyi, nekem hatszor annyit kell készülnöm az órákra, vizsgákra. Ők átalusszák az összes órát, vizsga előtt egy nappal elolvassák a könyvet, és violá, legjobb jegy. És nem azt kértem, hogy angolul vizsgázhassak (ami, megjegyzem, megint csak nem az anyanyelvem) vagy hogy kevesebbet kelljen letennem az asztalra, csak hogy előbb hozzájuthassak pár tanulmányhoz.

Na mindegy.

Vagy én látom rosszul a helyzetet? Ti mit szólnátok, ha mondjuk egy japán, akivel egy órára/tanfolyamra/stb jártok, előbb kapna meg pár magyar anyagot, hogy legyen ideje elolvasni. Gáz? Diszkriminálva éreznétek magatokat?

Elvégre én jöttem ide, magamnak választottam. Senki sem kényszerített, hogy japánul tanuljak. És élő példák léteznek, hogy lehet ezt jobban is csinálni.

All animals are equal…

3 Replies to “special treatment”

 1. ha nekem nem okoz nagy nehézségeket az óra, akkor nem zavarna. meg akkor se, ha egyértelműen csak így tudnánk egy szinten haladni. de ha ezzel ő valóban unfair előnyhöz jutna, úgy már kevésbé.

 2. Ha vigasztal, ugy latszik, a vilag minden tajan problemat okoz, hogy pontosan hogyan is kezeljek a kulfoldi diakokat.

  Nalunk is erdekes a helyzet. A feltetelek nehezitese utan ugy az evfolyam fele megy at minden vizsgan, ami meg nem is lenne olyan hatalmas verengzes, de a kulfoldi diakok tul gyakran kerulnek az also felbe. A vezetoseg pedig szamolgatott, es ugy latta, hogy a mostani jegyek es atlagok alapjan egy egyenes vonalat huzva ket ev mulva nem igazan lehet majd a kulfoldieknek diplomat osztani, ugyhogy most elegge kurrens kerdes, hogy mit kezdjenek a helyzettel, mert nyilvan nem akarjak csokkenteni a diplomajuk erteket, de azt a bizonyos sikerszazalekot is tartani kell.

  Ugyhogy, ami tortent eddig:
  – van a kulfoldieknek hallgatoi kepviselete, amit komolyan is vesznek
  – egy-ket vizsgat, ahol gyakorlatilag tizoldalas szovegekrol kell velemenyt irni, fel oraval tovabb irhatunk. Ilyenkor gondosan egy kulon terembe vagyunk beosztva, hogy ezt a franciak ne lassak
  – egy-ket tanar megengedi, hogy angolul irhassunk, ezeket a dogakat aztan franciaul javitjak ki :)
  – es szuletett egy utasitas, hogy minden tankonyv vegen (amiket az itteni tanarok irnak) kell lennie egy francia-angol szoszedetnek az alapveto fogalmakrol. Ezt minden tanar tovabbra is leszarja.

  Szoval nalunk is ilyen fel- vagy semmilyen megoldasok vannak ervenyben, es alapvetoen nagyon tanarfuggo a helyzet megitelese.

  A te helyzetedben azt nem ertem, hogy a holgy miert nem rak fel minden szoveget egy honlapra, hogy *mindenki*, japan-magyar egyarant elolvashassa. Egyreszt nezzuk realisan: nem tul eletszeru helyzet, hogy a diak elore dolgozik, a legtobben elozo este gyorsan atfutjak, hogy mit kene tudni. Masreszt nehogy mar az legyen a tantargy kvintesszenciaja, hogy _pontosan_ ket nap alatt olvasson el mindenki x oldalt.

 3. Figyelj kifogtál, egy marhát/barmot/lovat… ezen ne húzd fel magadat, mindenhol vannak, voltak, lesznek ilyenek, az emberi hülyeség és a világűr határtalan, ezek ellen harcolni esélytelen, inkább fordítsd valami hasznosabb, számodra hasznosabb dologra az energiáidat, minthogy ezen rágódj. Mondjuk ha felolvasnák nem volna egyszerűbb, hallás utáni értés, mint szenvedni a kanjikkal ??? vagy ettől is elzárkózott, a drága tanár úr ?

Leave a Reply