futó cipő kapható

Azért megnyugtató, hogy vannak dolgok, melyek látszólag örökké változatlanok maradnak, mint biztos pontok e rohanó világban. Például a feliratok. Apáéknak vetítettem az Elizabeth – The Golden Age-et, és a hozzá letöltött felirat… amikor a készítő értette, miről van épp szó a filmben, egészen jó volt a szöveg. Na de az a rengeteg értelmetlenség, félrefordítás és költés… Valójában inkább mulatságos, ahogy ezek az emberek veszik a bátorságot, és “műveiket” kiteszik a nagyközönségnek. Vagy siralmas; nézőpont kérdése.

Valamint tévét is néztem. Az OTP kölcsönreklámján akadt meg a szemem, ahol igen kedvező törlesztő részlettel juthat pénzhez az egyszeri adós. Érthető: részlet, amelyik törleszt. Én is elfogadnám. Szóval ameddig egy prominens bank országos csatornán megengedhet magának ilyen súlyosságú nyelvhelyességi hibát, talán nem is érdemes csodálkozni az alapfokú ismeretekkel és SZTAKI Szótárral fordítókon.

3 Replies to “futó cipő kapható”

 1. A bejegyzéshez egyáltalán nem kapcsolódóan hadd kérdezzek valamit! Már elég régóta olvasom a blogodat, és próbálom a Japánba kiutazásod óta utolérni a jelent.
  Még régebben írtál arról, hogy érdekelne, hogy mely országokból látogatnak leginkább, és épp ezért beüzemelted a Google Analytics-et.
  Az eredményt elárulod? Úgy nagy vonalakban? Mert a kommentek alapján úgy tűnik, hogy magyarok látogatnak (ami ugyebár nem meglepő egy magyarul írt blognál), viszont az már annál inkább érdekes, hogy honnan…

 2. Hello!

  Abban igazad van, hogy léteznek nagyon rossz (félreforditott) feliratok, mégis inkább a köszönet illeti meg őket, mert vannak, akiknek csak igy nézhető egy film. (Ne vegyük most figyelembe azokat, akik csak azért töltenek fel “feliratot”, hogy dicsekedjenek vele a kispajtások között…) Ja, és SZTAKI helyett találóbb szerintem a babelfish. :) A SZTAKI-t is hasznos (és vicces) jószágnak tartom ;)

 3. Én nem mondtam, hogy a SZTAKI nem hasznos, sőt. Én is használom. De nyilvánvalóan vannak korlátai. Egy fordításnál édeskevés a “duck – kacsa” mélységű információ.

  Igazából csak sajnálom azokat, akiknek ezzel a feliratminőséggel kell beérniük.

Leave a Reply