Hogyan takarítsunk Mighty Mouset

Biztos lesznek akik megjegyzik, hogy egy tizennégyezer forintos szappantartó pénzkidobás, úgyhogy elöljáróban leszögezem: amikor vettem ez volt az egyetlen kapható bluetooth egér Japánban. Márpedig ha ott a kékfog a gépben, akkor nem fogok egy laptopból kilógó böszme rádiós vevőt nézegetni naphosszat.

Egyetlen baja a Mighty Mousenak, hogy a görgő (Norbi azonnal elnevezte iClit-nek. :mrgreen: ) egy idő után nem görög…

Lehet ezt orovosolni az Apple által ajánlott módszerrel, vagyis kemény felületeten fejjel lefelé dörzsölgetve kitisztítani az egeret, de van amikor ez nem működik. Legalábbis én akárhogy takarítottam, nem akarta az igazságot.

A másik probléma abból következik, hogy gyárilag összeragasztják az egeret, tehát elvileg csak brutális módszerekkel lehet szétszedni. Viszont nekem nem volt más választásom.

Ezt az igen jó képes guideot követtem. Annyi kivétellel, hogy szerintem előnyösebb a külső gyűrű eltávolításával kezdeni a műveletet. A siker titka a kés élességében leledzik: ha elég vékony a szerszám, gyakorlatilag sérülés nélkül elvágható a ragasztás. Nekem legalábbis kiválóan sikerült.

A belső gyűrűnél a nyolc kis pöcökre kell vigyázni, de ez már sokkal könynebben lejön, mint a külső. Visszarakás előtt viszont a már említett éles késsel le kell vágni a pöckökön lévő műanyag sorját.

Namost belül vannak ugye a kihúzható kábelek. Én kihúztam, de előre szólok nagy művészet visszatuszkolni őket. Viszont ha valaki nem húzza ki, akkor borzasztó nehéz a görgőt tartó csavarokat kiszedni, lévén – az enyémek legalábbis úgy voltak – alaposan be vannak csavarva. Én már féltem, hogy eltöröm a borítást, akkora erő kellett a kicsavaráshoz.

A szétszedés után viszont világossá vált, hogy miért is nem sikerült kitakarítani a golyót. A kis mágneses tárcsákra ugyanis szöszök csavarodtak fel szépen, amik megakadályozták a forgást. Namost ezeket simán tekergetéssel lehetetlen lett volna leszedni. (A guide képén iszonyat durva szutykot mutatnak, az enyém ennél sokkal tisztább volt.)

Szóval a szöszök leszedése után az összerakás – a kábelek visszaoperálásán kívül – már simán ment. A külső gyűrű igényelt pár csepp ragasztót, hogy a helyén maradjon, de nem vittem túlzásba. A belsőt simán megtartják a pöckök.

És a görgő megint szuperül működik.

Amúgy szétszedéskor látszik, hogy nem semmi technológia van benne, nem ötszázas bontott egér…

Például nincsenek ugye gombok, hanem érintésérzékeny a teteje, az alapján dönti el, hogy jobb- vagy balklikk éppen a felhasználó kívánsága. Valamint a görgőnél nem valami mechanikus műanyag vacak kattog, hanem egy pici hangszóró van az egérben, és az ad hangvisszajelzést a tekergetésről.

2 Replies to “Hogyan takarítsunk Mighty Mouset”

  1. Öszintén szolva, nem vagyok az apple ellen, de 15 k körüli összegért már csinálhatnának valami használhatóbb dolgot, amit nem kell így hackkelni :( mondjuk ennyiért kapsz már egy Logitech G5-t de az drótos meg izlések és pofonok. mondjuk azt nem értem, hogy miért nem kéri fel az apple a laogitechet, hogy gyárts le neki a cuccokat, mina anno az M$ is tette, azokat nem kell takarítgatni. mondjuk M$ cucból csak hardvert láttam jót, mondjuk azt nem is az ms gyártotta (kivéve az xbox :D , arról nem akarok nyiltkozni, mert akkor törölnöd kéne pár szót a kommentemből…)
    Amúgy most leragasztotad ismét ?

  2. Az asztali géphez nekem is Microsoft van, az jól bírja, de a gomboknál lekopott a festék, tehát elég vacakul néz ki…

    Az én Logitech egereim rendre szétmentek. Ebben meg többek között a designt kell megfizetni.

    Leragasztottam, de szerintem körömmel le lehetne pattintani megint ha arról van szó.

Leave a Reply