Sticklers Unite!

Woo-hoo! Először is felfedeztem, hogy a last.fm embereknek van blogja. Mondjuk miért épp a last.fm-nek ne lenne. És épp arról írnak, hogy belátható időn beül várható a számok “ujjlenyomat” alapján történő azonosítása:

Norman has published a command-line fingerprint client which also returns some basic metadata, if we can identify the song.

The next fingerprint milestone will be releasing a build of the Last.fm software that can fingerprint songs (expected in a couple of weeks time). Soon after that we’ll have enough data to publish the proper webservice, so it will be possible to give the fingerprint service a good work-out.

Needless to say we are all extremely excited at the prospect of finally fixing up the plethora of badly spelt artist and track titles on Last.fm.

Azaz a zenéket nem az alapján azonosítja majd a kliens, hogy a delikvens mit írt be az ID3 tagbe, hanem gyakorlatilag magát a számot ismeri fel. Számomra ez nagyon jó hír, mert őszintén szólva kiver a víz az elírt számcímek millióitól. Elég ha egy letölthető release hibásan tartalmazza a címeket, a rengeteg hallgató máris szennyezi a last.fm adatbázist. Kiváló példa a “Ballrog Boogie“, ami persze Balrog igazából.

Igen, a helyesírási hibák is zavarnak.

Ki is szoktam javítani másokat.

Elviselhetetlen vagyok.

3 Replies to “Sticklers Unite!”

 1. Haha :)
  Ez bizony jó, főleg ha működik is.
  De a last.fm-en sincs minden rendben. Pl gondolok itt a valamilyen módon elírt (no comment) lejátszható(!) számcímekre, amik elvileg a hivatalosak lennének.. Vagy próbálja valaki beírni Tomiko Van-t, és utána pedig 伴都美子-t, aztán Van Tomiko-t. Általában a last.fm összekapcsolja ezeket, de pl ebben az esetben nem.
  De sok kis hiba ellenére én meg vagyok vele elégedve. Még úgy is hogy a legnagyobb káosz a japán (miegymás) nevek körül van. Ami engem leginkább érint.
  Azért az mindenképpen a last.fm pozitívuma, hogy megpróbál rendet tenni legalább az előadók nevével kapcsolatban, de pl a számcímek körül már óriási kavarás van..
  Régen én sem foglalkoztam ezzel, de már engem is kezd zavarni, ezért el is kezdtem a leghallgatottabb előadók adatait rendbe rakni. 300-400 számot biztosan átírtam, persze nem egyenként (foobar rulz), de még így is vannak hiányosságok.
  Azt még hozzátenném, hogy ez a számokkal kapcsolatos listámba bekavar, de hát ez van (jobb később, mint soha).

  Egyébként a tagelésben nagy segítségemre volt a musicbrainz.org – innen is köszi nekik :D
  itt sincs meg minden, de nem rossz.

  Ja egyébként kösz Sesam. A te blogodból ismertem meg a last.fm-et még régebben.

 2. Yap, én is musicbrainz-ezek.

  Mondjuk szerintem a japán előadók maguk sem tudják, hogy milyen néven futnak… pl a japán iTunes Shopból vett számok is sokszor nem kanjival tartalmazzák az előadót; egészen egyszerűen azért, mert romajival sokkal könnyebb keresni köztük.

 3. Ebben bizony lehet valami ^^
  A kedvenceim a direkt rosszul átírt borítók (nevek). Pl Koda Kumi (倖田來未)
  Mondjuk csak néhányat láttam tőle, de gyanítom hogy a többin is így szerepel.

Leave a Reply