Nova may mean "doesn't go" after all

A BBC írása szerint csődbe ment az egyik legnagyobb nyelvoktatással foglalkozó iskolalánc, a Nova.

Tudni kell, hogy Japánban a nyelv-, főleg az angoloktatás, hatalmas üzlet. Jóformán már a jobb bölcsödékben is 英会話 azaz angol társalgás órákat adnak. Ehhez képest figyelemreméltó, mennyire képtelenek a japánok a valódi kommunikációra angolul. Mindenesetre töretlenül járnak a társalgásóráikra, és ezek közül még a Nova órái a használhatóbbak csoportjába tartoztak.

A Novánál csak szakképzettséggel rendelkező anyanyelvűek taníthattak tudomásom szerint, és az iskola mindig is nagy hangsúlyt fektetett az oktatás minőségére. A tanfolyamaik méregdrágák voltak, de kiválóan fizették a tanáraikat is. Egy óráért akár 10,000 yent (kb. 15,000 Ft.) is zsebre rakhatott egy külföldi oktató.

Egy brit ismerősöm, aki a Novánál dolgozott a következőképpen nyilatkozott: “Szinte szégyellem, hogy ilyen sok pénzt kapok átlagos munkáért. Sehol a világon nem fizetnének meg ilyen jól, főleg pályakezdőként.”

Lánynak lenni persze itt is előny, mint mindenütt a japán nyelvoktatás területén.

Ami majd érdekes lesz, hogy a Nova csődjével a piac mit fog kezdeni a hirtelen munkanélkülivé vált többezer külföldi angoltanárral.

3 Replies to “Nova may mean "doesn't go" after all”

  1. nem rossz. mielőtt megnéztem volna pera-pera kunnal, hogy kell kiolvasni, eikaishi-re tippeltem volna, és láss csodát! sikerélmény =)
    amúgy én egyszer összebarátkoztam a vonaton egy japán lánnyal, neki egész jó volt az angol-tudása, bár angol szakra is jár, londonban lakott meg ilyenek, szóval nyilván nem egy átlagos volt.

  2. Valahol olvastam, hogy a Novánál retardált idiótákat sóznak szegény külföldi oktatókra. Nem olvastam végig, csak a negatívumokra koncentráltam, de ott sem (volt) minden fenékig tejfel. (úgy látszik)

Leave a Reply