Ugyan illegális, de jobb!

Egy kocsmai beszélgetés alkalmával merült fel, de amúgy is mostanában egyre gyakrabban figyelek fel rá, hogy a pro-Windows érvek első posztulátuma majdnem minden esetben a következő: “Most tekintsünk el a ténytől, hogy illegális programokat használok.” Ezen mostmár tényleg csak mosolyogni tudok. Persze, van szuper CAD program, 3D tervező szoftver, professzionális videóvágó alkalmazás, és így tovább – apu/anyu/saját havi fizetésének négyszereséért. Lehet hogy az Open Source mozgalomnak az tenne a legjobbat, ha ezen szoftverek tulajdonosai lépnének valamit az otthoni kalózfelhasználók ellenében is. Adj egy Windows-fanboyt aki megvette az összes programját, és kifordítom a sarkaiból a világot.

5 Replies to “Ugyan illegális, de jobb!”

 1. Értem amit mondasz. (kicsit talán rosszindulatú a bejegyzés, de ez nem feltétlenül baj, érthető)
  A tulajdonosoknak pl bizonyos esetekben meg sem éri józsika után menni, mert néha még közvetett módon saját maguknak is árthatnak.
  Pl lacika „vesz”(levesz torrentről) egy Autodesk® 3ds Max® 9 -et, hogy játsszon vele otthon, ami (ahogy láttam) 3500 dolcsi. Ha nem tudná megszerezni illegálisan, akkor sohasem venné meg, sohasem találkozna vele. Ezt megteszi sok petike meg józsika és talán valamelyik túllép a játék szinten és komolyabban is elkezd érdeklődni a téma után, elmegy tanfolyamokra (folyik be a pénz), elkezd munkálkodni valahol (tehát a warez kitermelt egy munkaerőt), kicsit tovább fejlődik és már beleszólása is lesz abba hogy milyen szoftvereket vegyen a stúdió, ahol dolgozik stb.
  Persze ez a folyamat, amit itt leírtam nagyon speciális, és nem garantál garantált hasznot a szoftver tulajdonosoknak, de lényegi kárt sem okoz..

  ( mindjárt töltöm is a 3ds Max 9 30 napos verzióját, játék gyanánt (csak az e-mailre várok). :D )

 2. Arról ne feledkezz meg, milyen moralitást szül az ilyen viselkedés. Aki egész gyerekkorában azt szokta meg, hogy ingyen megvan torrentről a legújabb 3DSMax, az onnantól roppantul fogja becsülni a szoftverlicenceket.

 3. Amit foodlfg mond igencsak magvas gondolat, annyira, hogy Magyarországon az M$ meg is lépte. (Campus licenc..). S érdekes módon igen szépen rászoktatta a diákokat a win-re . Tisztelet a kivétel. S ezen példát a többi szoft gyártó is követhetné, nagyon régen volt már az.(kb 97 magasságában, amikor én láttam Adobe szoftveramnesztiát, ami anno és most jó dolog lenne, de nem úgy, hogy a dealer úgy eldugja az árlistában, hogy Sidny Fox kéne hozzá, hogy előhozza abból a sírból ahová eltemették…
  Amúgy meg az ingyen szoftvereknek oka van, hogy nem terjedne el, biztos vannak jók, de én még nem láttam olyan Apple +Photoshop kombon szocializált külföldi grafikust, aki vett volna egy pc-t linuxal és egy jóllakott napközis mosolyával az arcán v adul Gimpelt volna… bár lehet, hogy én tévedek, én mondjuk maradok a Photoshop mellet, amúgy adhatná az Adobe ingyé ezt is az iskolásoknak, nekem pl jól jött volna a fősulin, de mondjuk mi már fejből tudjuk, hogy hol található a neten a lepújabb Ps és a hozzá való Deviance Key (vagy kéj ?? :D ) generátor :)
  Mondjuk ha most úgy érzitek,hogy a pislákoló tűzre rádobtam két palackot NOS-al meg egy hektó szuperbenzint akkor bocs, adok egy porral oltót is :D

 4. Sesam:
  Igen, ez sem figyelmen kívül hagyható dolog.
  Ez a warez kérdéskör igen komplex. Ebben a korai fejeltségi szinten lévő elektronikus társadalomban talán az egyik leglényegesebb téma és még szerintem az is lesz jó darabig zenéstül, filmestül, szoftverestül.

 5. Erről a témáról hivatalból – az egyetemen – az alábbi dolgokat tanították nekünk:
  – A Microsoft hagyja, és örül a kalózmásolatoknak, ugyanis így nő az elteredtsége, és sikerül “lekötni” a felhasználókat.
  – Céges szinten viszont komolyan ellenőrzik a programok legalitását, így ott visszajön a pénz. Mivel a felhasználót korábban már rászoktatták a Win termékekre, ezért a cégben is azt fogja használni, csak ott az ellenőrzések miatt már meg kell vennie.
  – Összességében ez jobban megéri, mint az otthoni felhasználókat ellenőrizgetni.
  – A Vistában elvileg próbáltak egy olyan dolgot beleépíteni, ami a kalózmásolatoknak korlátozza a funkcionalitását. Így próbálják meg szolídan rávenni az otthoni felhasználókat, hogy fizessenek ők is valamit. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem tiltják le a kalózverziókat, ha egyszer képes érzékelni a program. A válasz az, hogy azért, mert nem áll érdekükben.

Leave a Reply