sesam.hu

sesam is Péter Szilágyi, Engineering Manager at IBM Cloud, residing in Budapest, Hungary. This is his playground.

Order of the Phoenix

The Order of the Phoenix theater ticket

Eléggé vártam ezt a filmet, de összességében csalódást okozott. Figyelem, mivel dühös vagyok az átköltésekért, spoileres lesz a kritika, tovább mögé rejtem.

Nem igazán értem a filmeseket, hiszen az objektív hibákat is sikerült elkövetniük. Ezalatt azt értem, hogy egy rakás dolog más, mint a könyvben le van írva. És itt most olyanokra kell gondolni, mint például Mad-Eye Moody, akinek a régi fényképen is mágikus szeme van, holott úgy emlékszem konkrétan van is erről egy mondat a könyvben. Vagy a levicorpus, ami ugye a hatodik könyvig elő sem jött… Ezeket simán ki lehetett volna küszöbölni ha megnézetik valakivel az anyagot, aki legalább kétszer elolvasta az írott változatot. És mielőtt még valaki kukacossággal vádolna: ezek tényleg nem olyan dolgok, amiket nem lehetett vagy drága lett volna filmen megvalósítani. Viszont borzasztóan idegesítőek. Mert nem a könyvet akarták megfilmesíteni? Akkor miért kell átírni? Vágni azt kell, azt aláírom, de újrakölteni?

Más kérdés, hogy én a vágással (szubjektí rész) sem vagyok kibékülve. Ismét egy hosszú, mégis összefüggéstelen vágta lett a végeredmény, kulcsszálak megkurtításával és kihagyásával. Szinte semmi nem maradt az ötös könyv érzelmi töltetéből, pedig ez a rész pont erről kellett volna hogy szóljon szerintem.

Ami viszont rendben volt az a látvány. Azt nem mondom, hogy én is így képzelem el a HP univerzumot, de az ő verziójuk sem rossz. Az Order vs Death Eaters csatában például roppantul tetszett a fekete-fehér füstbe burkolózás, még akkor is ha cseppet sem új, és ellentmond a könyvnek. Ezek után nem értettem miért nem lehetett a szökőkutat feléleszteni, miért kellett az elementál-harc. És ez most nem csak arról szól, hogy mi mutat jobban a vásznon vagy mit volt egyszerűbb lerenderelni. A lényeg, hogy Voldemort csak a pusztításra tud gondoni, ezért használ tüzet, avada kedavra-t stb. Dumbledore fegyvere a szeretet, az élet, ezért “harcol” a szobrokkal. A filmkészítők választása a mű üzenetét, lényegét rombolja.

Hogy ne csak szapuljak, és főleg ne azzal fejezzem be, Lunát egyszerűen imádtam. Luna a könyvbeli robbanó egysorosai miatt nagy kedvencem, és a filmbeli megvalósítása száz százalékosan “átjön”, hogy dobjak egy Pélyt.

Amúgy 6/10, értékelem az igyekezetet de inkább elolvasom a Rowling változatot még kétszer.