Forrest Geek

Tohonya szakállas alak terpeszkedik a székben, egyik kezében egér, másikban valami édesség. Szódásüvegtalp-szemüveges vézna gyerek görnyed a monitor felé, ő is görcsösen egeret markol. Geekek. Beszűkültek. Legalábbis ilyen a sztereotíp kép, nemde?

Pedig ez is geek ha úgy vesszük:

(Yummieról lopva.)

Bár számadataim nincsenek, szerintem körülbelül a világ legnagyobb multiplayer játéka. Rengeteg rajongóval.

A képlet egyszerű, kell hozzá egy iPod nano, egy Nike+ készlet és egy arra alkalmas cipő (avagy egy teljesen hagyományos amire ráhackeli a delikvens a pár grammos szenzort). Aztán lehet futni, immár nem a vakvilágba: a bal cipőtalpba süllyesztett érzékelő a láb mozgása alapján számolja a megtett távolságot, a testsúly ismeretében pedig az elégetett kalóriákat.

Mi több, mindezt meglehetősen pontosan. Még az ötbetűs portálnak sem sikerült bebizonyítani hogy a Nike/Apple hazudik és a ketyere vacak, pedig istenemre megpróbálták. Végül csak annyit sikerült kihozni, hogy bizony hatékonytalan a futás ha egy gyorséttermi menü magában kétezer kalória. Hja kérem, nincs királyi út, mint arra már jó ideje ráébredtek.

De csak kellett már valami szenzációs: csak kihozták hogy ez a két gonosz multi (amellett, hogy az általuk gyártott készülék csak az általuk gyártott cipővel/mp3 lejátszóval megy, minő rothadó kapitalista észjárás) bizony a személyes adatainkra tör. Merthogy követhető a szenzor által sugárzott jel. Az mindössze egy mondatot érdemelt, hogy bizony a jeladót ki is lehet kapcsolni, és ha az ember lusta azt csak nem lehet már a gyártók számlájára írni. Valamint azt a tanulmány készítői magyarázzák el nekem, (mintha egy hatéves gyerek volnék) hogy attól hogy titkosítják egy jel tartalmát mégis hogyan lesz kevésbé bemérhető.

Nade vissza az eredeti mederbe. Mitől lesz ez akkor MMOG? A webfelülettől, ahová fel lehet töltögetni szépen a futásokat, célokat lehet meghatározni, sőt versenyezni, akár egy kontinenssel arrébb élőkkel is. Ettől lesz igaz a reklám. Mert roppant addiktív, muszáj futni, az ember meg akarja mutatni a másiknak hogy jobb, magának hogy eléri a célját ha törik ha szakad. Mással nem tudom magyarázni, hogy például amikor csak egy nap volt hátra és én hét futással voltam lemaradva a futásszámos célomtól mi más vett volna rá 4x2km és 3x3km egymás után való lefutására.

Nike+ webapp

Mert ugye mégsem lehet kispályázni. Az első használatkor kissé megrendített, hogy 3km a legkisebb előre beállított táv, aztán pár hét múlva megvolt az első 10k, nemrég pedig a félmaraton.

I am addicted.

0 Replies to “Forrest Geek”

 1. Hm, hát igen jobb mintha kérnél még egy kis krumplit a hambidhoz :)
  Amúgy két dolog jut eszembe erről gyorsan és röptében.
  1. Szerintem azért egy afrikai menekült, mondjuk akikről a Blood diamond is szól szerintem simán verne titeket, mert mondjuk az életért fut…, nem a fun kedvéért, szóval most lehet, hogy rosszmájú leszek, de kit érdekel, hogy mennyit mozogtál, mert ha nincs meg a napi adagod, akkor gáz van??? Szerintem nem erről kéne szólni a dolognak, hanem hogy jól érezed magadat, szerintem :)
  2. Én inkább klikkelek :p
  Amúgy csak a futás számít, mert ha az én gyaloglási távjaimat is lehetne számolni, akkor nektek annyi lenne, nem kicsit nagyon :P

 2. jah meg nekem speckó méret kell a csukából 14-től érzem magam kényelmesen :( Ami ugyebár kishazánkban nem tucat méret :(
  Grrr Nike dealerek….
  /off : bocs a két postért, de most gyorsabb a kezem a klikkelési mizéria miatt mint az agyam :) : on /

 3. Mivel kell hozzá szoftver is, technikailag finoman szólva macera más mp3 lejátszóra is alkalmassá tenni. Mondjuk iPod > all nálam, nano különösen, hiszen memóriás, így nem bánom. És csak otthon van rajta luxusadó, itt olcsóbb.

  Ha én itt kaptam cipőt… :D

  Gazdaságilag meg egyenesen öngyilkosság lenne nem csak saját hardverre dolgozni.

 4. “Ahhh, vedd úgy, hogy most rituálisan torkon szúrtam magamat a rádiós egeremmel és hörgök az asztal alatt…”
  a 2 gigás átszámítva 27 k forintban, én most veszek egy mp4 lejátszót ami 2 gigás 15k ért…… Ahhh, az iMac már ki sem számolom…..késő megtettem :( Akkor gondolom kint egy Fusi, vagy Dell pc fillérekben lehet :(
  Jah cipő, hát igen gondolom nem 14-es tappancsaid vannak mint nekem, ha mégis, akkor gratula. Mondjuk Némethonból tudnék rendelni, online, de a macera az nem semmi, meg míg hozzám érne, az volna 2 hét…

Leave a Reply